Megafraude door bende zeventigers: 61 miljoen euro weg aan prostituees, vastgoed en... Bon Jovi

Procureur Bruno Coppin startte zijn uiteenzetting met een verwijzing naar ‘The Wolf of Wall Street’: “Over deze zaak is ooit een film gemaakt” © © The Hollywood Archive

“De grootste oplichtingszaak van Limburg”, zo noemde procureur Bruno Coppin het fraude- en witwasdossier dat donderdag voor de Tongerse rechtbank behandeld werd. Zeven mannen, onder wie een 73-jarige Kinrooienaar en een 71-jarige baron uit Luik, riskeren celstraffen tussen een en zes jaar voor het oplichten van 200 mensen voor een totaalbedrag van 61 miljoen euro.

Shauni Deferm

“Over deze zaak is ooit een film gemaakt: The Wolf of Wall Street”, zo startte procureur Bruno Coppin zijn uiteenzetting. “De sfeer uit die film geeft exact weer wat hier gebeurd is.”

Om hun luxeleventje met prostituees, dure wagens en investeringen in immobiliën te kunnen financieren stelden ze een plan op om welgestelde mensen op te lichten. De bal ging aan het rollen nadat er bij het Tongerse parket een klacht werd ingediend tegen de Kinrooienaar. Die stelde zich in 2006 en 2007 voor als erkend makelaar en probeerde verschillende Limburgers te overtuigen van lucratieve investeringen. Investeerders moesten instappen met een kapitaal van minstens 500.000 euro. Als beloning werden heel hoge rendementen beloofd van liefst twaalf tot vijftig procent, samen met een kapitaalsgarantie en een verzekering bij Allianz.

© Tom Palmaers

Zwitserse bedrijven

Wat eerst onmogelijk leek, bleek toch te lukken. Het ene na het andere slachtoffer uit België en Nederland pompte zijn centen met veel overtuiging in het holle verhaal. Dat geld werd doorgesluisd naar twee Zwitserse bedrijven, opgericht door de Luikse baron. Om de centen wit te wassen werden ze via zestien vennootschappen teruggestroomd naar België aan de hand van strofiguren om zo de link met de Luikse baron, zijn Brugse rechterhand en de zogenaamde Kinrooise makelaar door te snijden. “Men probeerde de illegale herkomst van die centen te verdoezelen”, aldus Coppin.

In België werden de centen gebruikt om een luxeleventje te leiden, zo werd in Brussel zelfs een optreden van Bon Jovi georganiseerd. Verder investeerden ze in rusthuizen in Herk-de-Stad en Ham.

Vereniging van gedupeerden

Dat liefst tweehonderd slachtoffers in de val liepen, wijst volgens de advocaten van de gedupeerden op de lepe houding van de beklaagden. In totaal werden zij voor 61 miljoen euro opgelicht. De gedupeerden hebben zich gegroepeerd in de Nederlandse vereniging BVB Collectief, waarmee ze zich burgerlijke partij stellen.

“Die mensen werden in het ootje genomen”, sprak hun advocaat meester Guy Heyvaert. “Men kan zeggen dat ze naïef zijn en hun gezond verstand hadden moeten gebruiken. Ik lees in besluiten van de beklaagden dat mijn cliënten bewust mee deel hebben genomen aan de risico’s die eraan verbonden waren. Ze zeggen dat ze het hadden moeten weten, dat ze dom zijn geweest om te geloven in een rendement van 50 procent. Maar die houding zegt net veel over de beklaagden zelf. Zij wisten dat het niet realiseerbaar was en toch slaagden ze erin om dit aan de man te brengen.”

Mond-tot-mondreclame

Procureur Bruno Coppin treedt hem hierin bij: “Het was een sneeuwbaleffect. Die mannen hebben hun geloofwaardigheid opgebouwd door de winsten eerst effectief uit te betalen. Wat de investeerders niet wisten, is dat het ging om centen van het basiskapitaal dat ze verzameld hadden. Het ging dus in werkelijkheid niet om winsten. De slachtoffers dachten zo onterecht dat hun centen veilig zaten. Ze werden enthousiast en deden aan mond-tot-mondreclame. Uiteindelijk ging het vertrouwen zover dat men niet meer vroeg om de zogenaamde winsten uit te betalen, maar om opnieuw te beleggen. In realiteit werden de gelden gewoon verkwist.”

Uiteindelijk stuikte heel het systeem in elkaar nadat er steeds minder investeerders aangetrokken werden en het basiskapitaal slonk, waardoor ook de eerste winsten niet meer konden uitbetaald worden. In 2009 schreef de Luikse baron de gedupeerden aan met de loze belofte om de geïnvesteerde bedragen terug te betalen, maar dat gebeurde nooit. De slachtoffers vragen daarom hun ingelegd kapitaal terug.

Zes jaar cel

De 71-jarige baron, die ondertussen deels invalide is door een hersenbloeding, riskeert een gevangenisstraf van zes jaar en een dubbel beroepsverbod van tien jaar. Zijn Brugse rechterhand moet vrezen voor vijf jaar en een dubbel beroepsverbod. Voor de 73-jarige man uit Kinrooi en een andere handlanger vraagt de procureur een gevangenisstraf van 40 maanden en een beroepsverbod van acht jaar. De overige strofiguren riskeren straffen van een jaar en een dubbel beroepsverbod van vijf jaar.

Op 12 maart komen de advocaten van de beklaagden aan het woord.