Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Elizabeth Warren stapt uit Amerikaanse presidentsrace

Elizabeth Warren stapt uit Amerikaanse presidentsrace
Beeld AFP

Elizabeth Warren stapt uit de strijd om de Democratische nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat melden Amerikaanse media.

en

Warren (70) rekende op een sterk resultaat tijdens Super Tuesday, de voorverkiezingen in veertien staten. Maar ze liep ver achter op koplopers Bernie Sanders en Joe Biden. Op veel plekken kwam ze niet boven de kiesdrempel uit, en in haar thuisstaat Massachusetts werd ze slechts derde.

Lees ook

-Ons liveblog over de Amerikaanse presidentsverkiezingen

-Joe Biden, de onwaarschijnlijke ‘comeback kid’ van 77 jaar

Warrens weg naar de nominatie was al kleiner geworden sinds de eerste stemronde in Iowa, waar ze derde werd. In daaropvolgende verkiezingen in New Hampshire en Nevada zakte ze naar de vierde plaats. In South Carolina reikte ze niet verder dan een vijfde plek.

De vroegere burgemeester en multimiljardair Michael Bloomberg trok zich gisteren ook al terug uit de race voor de Democratische nominatie. Hij wist geen enkele staat te winnen. Alleen in het kleine Samoa, een buitengebied van de Verenigde Staten van minimaal politiek belang, kreeg hij de meeste stemmen.

Gisteren klonk het bij Warrens entourage nog dat ze haar kandidatuur zou “herevalueren”. Warren zou later vandaag haar entourage informeren dat ze ermee ophoudt, zegt een bron dicht bij haar. 

Met de opgave van Warren lijkt de Democratische nominatie steeds meer een tweestrijd te worden tussen Joe Biden en Bernie Sanders. Algemeen wordt aangenomen dat de aanhangers van Warren nu grotendeels naar Sanders zullen overstappen.