Maggie De Block: “Men kan roepen wat men wil, maar noodregering moet ook een meerderheid hebben”

Maggie De Block © Photo News

Open VLD-minister Maggie De Block ziet weinig heil in een noodregering als uitweg uit de federale impasse. “Men kan roepen wat men wil, maar een noodregering moet ook een meerderheid hebben in de Kamer, dus ik zie niet goed het verschil”, zei ze donderdagmiddag in Villa Politica. De Block pleit bovenal voor een “slagkrachtige regering”, zei ze, “want er komt wel wat op ons af”.

kvj

Minister van Volksgezondheid en Asiel en Migratie Maggie De Block heeft met het coronavirus en de situatie aan de Turks-Griekse grens heel wat aan het hoofd. En dat terwijl de federale regering al meer dan een jaar ontslagnemend is, en dus niet over volheid van bevoegdheid beschikt.

De laatste dagen doken dan ook geruchten op dat koninklijke opdrachthouders Patrick Dewael en Sabine Laruelle aan een noodregering zouden werken, die op zijn minst de begroting op orde zou kunnen zetten en maatregelen zou kunnen nemen om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat zou dan om een uitbreiding van de huidige ploeg van MR, Open VLD en CD&V met socialisten en groenen gaan.

De Block ziet niet meteen iets in de piste van een noodregering, liet ze donderdagmiddag uitschijnen in Villa Politica. “Men kan roepen wat men wil, maar een noodregering moet ook een meerderheid hebben in de Kamer dus ik zie niet goed het verschil”, klonk het. “Laten we vooral een regering maken die slagkrachtig kan zijn, want er komt wel wat op ons af. Het is niet omdat wij er niet in slagen een regering te maken dat bijvoorbeeld het coronavirus ons land zal overslaan.”

Of zo’n federale regering er dan één moet zijn met een Vlaamse meerderheid in de Kamer - lees: met N-VA - wilde De Block niet gezegd hebben. De minister hield het bij “een meerderheid in de Kamer”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen