Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Elizabeth Warren staakt haar campagne, maar kiest (nog) niet voor Biden of Sanders

Elizabeth Warren.Beeld Reuters

Senator Elizabeth Warren heeft haar presidentscampagne gestaakt. Daarmee zijn de Democratische voorverkiezingen in de Verenigde Staten vernauwd tot een race tussen de twee bejaarde witte mannen Bernie Sanders en Joe Biden (plus, ver daarachter, nog één kansloze vrouw, Tulsi Gabbard). Een stemadvies gaf Warren nog niet.

Warren wil eerst ‘diep ademhalen en goed nadenken’ voor ze een stemadvies uitbrengt, zei ze donderdagavond tijdens een korte emotionele persconferentie voor haar huis in Cambridge, Massachusetts.

Toen eerder deze week drie gematigde kandidaten uit de race stapten, gaven ze daarmee een grote duw aan de overgebleven gematigde kandidaat, oud-vicepresident Joe Biden. Een zogeheten endorsement van Warren aan het adres van haar progressieve concurrent Bernie Sanders zou ook de linkse stemmen consolideren rond de overgebleven linkse kandidaat.

Maar het is niet zeker dat ze dat zal doen. In de presidentsrace van 2016 steunde Warren Hillary Clinton. De afgelopen maanden werd Warren agressief aangevallen door aanhangers van Sanders, omdat ze een conservatieve wolf in progressieve schaapskleren zou zijn.

Warren was afgelopen najaar nog de koploper in de peilingen, maar viel daarna ver terug. Ondanks haar slimme en gedetailleerde plannen wist ze niet genoeg kiezers te overtuigen: progressieven vonden haar te gematigd, en gematigden vonder haar te progressief. Met name haar genuanceerde invoering van een nationaal ziekenfonds (Medicare for all) viel precies verkeerd bij iedereen.

“Toen ik me in de race stortte dacht ik dat er tussen de gematigde rijstrook en de progressieve rijstrook ruimte was voor een andere richting”, zei Warren donderdag. “Maar ik heb me vergist. Er zijn maar twee rijstroken.”

 Herinneringen aan Clinton

Bovendien bleek ze een paar procent slechter te scoren dan andere kandidaten in peilingen waarin werd gemeten hoe ze het in een race met Trump zou doen – een score die waarschijnlijk te wijten is aan het feit dat ze vrouw is. Dat wakkerde herinneringen aan 2016 aan, toen Hillary Clinton van Trump verloor. De angst dat ze niet ‘verkiesbaar’ genoeg zou zijn, werd een negatieve spiraal, doordat steeds minder mensen voor haar kozen.

Warren maakte geen cruciaal punt van haar vrouw-zijn, maar maakte tijdens haar campagnebijeenkomsten altijd wel een symbolisch gebaar: de ‘pinky-promises’ aan de meisjes in het publiek. “Ik doe een gooi naar het presidentschap, want dat is wat meisjes doen”, zei ze dan. En dan haakten ze de pinken in elkaar om die gelofte kracht bij te zetten.

Warren kwam in de voorverkiezingen nooit hoger dan 20 procent van de kiezers. Zelfs in haar thuisstaat Massachusetts werd ze slechts derde.

Aanhangers van Sanders verwijten haar dat ze niet eerder uit de race is gestapt. Eventuele overstappers zouden het verlies van Sanders op Super Tuesday weliswaar wat draaglijker hebben gemaakt (en hem dus wat meer gedelegeerden hebben opgeleverd), maar het zouden er te weinig zijn geweest om de uitslag structureel te veranderen. Volgens peilingen zou alleen Maine door Sanders zijn gewonnen.