Direct naar artikelinhoud
Kernenergie

Kerncentrales mogen niet zomaar openblijven: Grondwettelijk Hof fluit regering terug

Doel 1 en Doel 2 moeten in 2023 dicht in plaats van in 2015, tenzij de regering tegen eind 2022 nog een milieueffectenrapport en inspraakprocedure organiseert.Beeld © Bart Leye

Doel 1 en 2 moeten al in 2023 dicht. Tenminste, toch wanneer de regering voor die tijd geen milieueffectenrapport en inspraakprocedure organiseert over de verlenging van de levensduur van die kerncentrales tot 2025. De uitspraak van het Grondwettelijk Hof kan toekomstige plannen om de kerncentrales langer te laten doordraaien bemoeilijken.

Eigenlijk hadden Doel 1 en Doel 2 al vijf jaar dicht moeten zijn. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de twee kerncentrales al in 2015 stopgezet zouden worden, maar omdat de bevoorradingszekerheid in het gedrang kwam, besliste de regering-Michel om ze nog tien jaar langer open te houden. Dat gebeurde zonder dat er een rapport werd opgemaakt over de mogelijke gevolgen voor de omgeving. Een inspraakprocedure werd evenmin georganiseerd.

Dat was fout, vindt het Grondwettelijk Hof nu. Eerder kwam ook het Europees Hof van Justitie al tot die bevinding. De kerncentrales moeten echter niet per onmiddellijk dicht, zodat het land niet het risico loopt om zonder elektriciteit te vallen. De regering krijgt daarom nog tot uiterlijk 31 december 2022 de tijd om dat milieueffectenrapport in orde te brengen en een publieke inspraakprocedure te organiseren. 

Toch zegt Marie-Christine Marghem (MR), minister van Energie in de regering van lopende zaken, tevreden te zijn. Dat de regering 34 maanden de tijd krijgt, bevestigt in haar ogen dat die procedures in 2015 nooit doorlopen hadden kunnen zijn, voordat de regering de beslissing tot verlenging moest nemen. 

Precedent

Dat ziet oppositiepartij Groen anders. “Dit arrest is het gevolg van de koppigheid en het amateurisme waarmee Marghem de levensduurverlenging heeft beslist: in de achterkamertjes, zonder inspraak van het publiek”, zegt Kamerfractieleider Kristof Calvo. Maar de groenen zien in het arrest van het Grondwettelijk Hof vooral een kans om de kerncentrales sneller te sluiten dan nu gepland en de investeringen in hernieuwbare energie te versnellen.

Bovendien is dit arrest cruciaal voor het hele debat over het langer open houden van de kerncentrales, zegt Mathias Bienstman van milieurorganisatie Bond Beter Leefmilieu (BBL). “In de toekomst kan de federale overheid een beslissing over een levensduurverlenging van kerncentrales, die een mogelijk grote negatieve milieu-impact heeft, niet zomaar nemen. Burgers, zowel in België als in de buurlanden, hebben recht op inspraak.”