Direct naar artikelinhoud
Ruimtevaart

Nasa presenteert scherpste foto ooit van het Marsoppervlak

Nasa presenteert scherpste foto ooit van het Marsoppervlak
Beeld AFP

1,8 miljard pixels telt een nieuwe foto, samengesteld uit ruim duizend afzonderlijke kiekjes geschoten door Nasa’s Marswagen Curiosity. Het resultaat is de scherpste foto ooit van het oppervlak van de rode planeet.

Het blijft een vreemde gewaarwording: de foto die u hierboven ziet is niet afkomstig van de set van een sciencefictionfilm, maar is écht. Dichter bij een bezoek aan planeet Mars zult u voorlopig niet komen. 

Op de foto hieronder kunt u inzoomen. Werkt niet in onze app. 

Curiosity, het Amerikaanse Marswagentje dat sinds 2012 over het oppervlak van de rode planeet rijdt, schoot vorig jaar november – terwijl zijn landgenoten Thanksgiving vierden – ruim duizend beelden van zijn omgeving. In totaal was het wagentje over een periode van vier dagen zelfs zo’n 6,5 uur bezig met foto's nemen. 

Monsterfoto

Alle beelden werden vervolgens met beeldbewerkingssoftware op een grote digitale hoop gegooid. Na maandenlang rekenwerk verrees uit die databrij één enkele monsterfoto. Het resultaat mag er zijn: het beeld telt in totaal zo’n 1,8 miljard pixels. Het is de scherpste foto ooit van het oppervlak van de rode planeet. In de webtool die Nasa ontwikkelde voor het bekijken van de foto, kun je daarom inzoomen tot op kiezelsteentjesniveau. 

Eén stuk van het beeld is overigens net iets minder scherp: het karretje zelf. Die foto's werden geschoten door een camera die net iets minder goed was. Het eindresultaat telt overigens nog altijd zo’n 650 miljoen pixels. 

Meren en rivieren

De regio die op de foto te zien is, heet Glen Torridon, een gebied op Mount Sharp.  Miljarden jaren geleden klotsten hier nog meren en rivieren. Wetenschappers hopen daarom dat Curiosity er op bewijs stuit dat op Mars vroeger leven mogelijk was.