Direct naar artikelinhoud
Oorlog in Syrië

‘Vijftien doden bij gevechten in Idlib, ondanks bestand’

Gisteren nog voerde Rusland luchtaanvallen uit in de regio.Beeld AFP

Na het ingaan van een wapenstilstand zijn toch gevechten uitgebroken tussen Syrische rebellen en het regeringsleger in de Syrische provincie Idlib. Daarbij zijn volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten 15 doden gevallen.

en

De gevechten vonden plaats in de buurt van Jabal al-Zawiya. Daar zouden aan de kant van het Syrische leger zeker zes doden zijn gevallen en aan de kant van de rebellen negen doden.

Het Observatorium meldde aanvankelijk dat het relatief rustig is in Idlib. Ook een militaire bron zei tegen het Russische staatspersbureau RIA dat de strijdende partijen zich aan het bestand houden. Volgens de bron wordt de situatie nauwlettend in de gaten gehouden.

Donderdag kwamen de Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan het staakt-het-vuren overeen. Dat werd middernacht van kracht. In de provincie vecht het Syrische leger met steun van Rusland tegen Syrische rebellen die weer door Ankara worden gesteund. Turkije stuurt steeds meer militairen naar het gebied in het noordwesten van Syrië. De afgelopen weken zijn tientallen Turkse militairen in Idlib gesneuveld.

Dat het opnieuw tot geweld is gekomen, hoeft niet te verbazen. ‘Het is wachten tot het weer fout loopt’, zei professor internationale politiek David Criekemans (UA) al kort nadat het bestand werd gesloten.