Woonzorgcentrum zoekt oud servies: “We willen een herkenbare thuis creëren voor onze meest kwetsbare bewoners”

© thv

Opmerkelijke oproep van het OCMW van Veurne. Voor de afdelingen voor de bewoners met dementie van woonzorgcentrum Ter Linden zijn ze op zoek naar serviezen die dateren uit grootmoeders tijd.

thv

“Hebt je nog een oud servies staan, met minimum zes stuks van elk, dan mag je dit binnenbrengen in woonzorgcentrum Ter Linden in Veurne”, klinkt het in de oproep die op sociale media aan de Veurnse bevolking werd gericht.

“We willen onze beveiligde afdelingen La Luna en Avondrood voor de bewoners met dementie huiselijker maken. We willen voor hen een warme sfeer creëren waarin ze zich veilig voelen. Door bijvoorbeeld kopjes, borden en bestek uit hun tijd te gebruiken, en niet het standaard witte hotelporselein. Zo zullen ze zich niet langer in een refter wanen als ze eten”, zegt directeur Tiny Bailleu van Ter Linden. “Het zal misschien iets minder uniform en netjes ogen als niet iedereen hetzelfde bord heeft, maar als het voor onze mensen een aangenamer gevoel geeft, dan is dat toch het belangrijkste. De bewoners staan tenslotte centraal. We willen hen tevredenstellen.”

Maar de nieuwe visie gaat verder dan louter en alleen de bewoners tevreden te stellen. Voor sommige personen met dementie kan het gebruik van tafelgerei uit vervlogen tijden nog een groter verschil maken. “Onze bewoners met dementie herkennen dat soort hotelservies soms ook helemaal niet als servies. Ze weten niet wat ze met die witte borden en koffiekopjes en dat gewone bestek moeten aanvangen. De inzameling helpt dus ook de meest kwetsbare bewoners.”

Het woonzorgcentrum plaatst ook decoratie uit de vorige eeuw, zet oude foto's van de bewoners uit, heeft een kamer ingericht als een woonkamer uit de vorige eeuw en wil in de toekomst nog verder gaan. “We hebben nu met een werkgroep de krijtlijnen uitgetekend voor een nieuwe visie. Het gebruik van oud servies is nog maar een eerste kleine stapje in de werking.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen