Direct naar artikelinhoud
DM ZaptRobin Broos

Blijkbaar mag je niet raken aan Maarten Boudry en zijn scherpzinnige bijdragen

Mediafiguur Maarten Boudry in 'De ideale wereld'.Beeld VRT

Robin Broos zet deze week de blik op oneindig in tv-column DM Zapt. Vandaag: mediafiguur Maarten Boudry.

Onderwerp van de mail: “Komaan.” Het bericht binnenin: “Robin, echt?” En dan een copy/paste uit een DM Zapt-column van een dikke maand terug: “Een ‘zelfverklaarde heb-ik-je-daar’ is een arrogante figuur, iemand die zichzelf erg belangrijk vindt. Bijvoorbeeld in de eenvoudige zin: Maarten Boudry is een zelfverklaarde heb-ik-je-daar.”

De e-mail kwam van een intellectueel die ik verder hoog inschat. Dus ik antwoord beleefd dat er in mediakringen – net als in de academische wereld, trouwens – voor- en tegenstanders zijn van de man. Het antwoord: “Het is toch heel erg snerend Robin, naar iemand die, hoe je er ook tegenover staat, steeds scherpzinnige bijdragen brengt.”

Ik moest er vorige week weer aan denken, toen Boudry te gast was in De ideale wereld. “Ik ben een beetje een vrijmeningsfundamentalist”, vertelde hij daar. Om dan meteen te verwijzen naar de man die zijn veelbesproken leerstoel een naam gaf. “Dat was Etienne trouwens ook, ik heb dat van hem overgeërfd.” Maar zelfs in intellectuele middens waar freedom of speech wordt georakeld, zijn er grenzen. Zo mag je blijkbaar niet raken aan Maarten Boudry en zijn scherpzinnige bijdragen.

Eerlijk, als journalist voel ik vaak een gezonde schroom wanneer ik moet schrijven over een thema waar experts al een hele carrière op werken. Misschien daarom dat ik persoonlijk niet erg hou van meningenfabriek Maarten Boudry.

Zijn tactiek is vaak dezelfde. De mediafilosoof werpt zich in een willekeurig debat, gewapend met een bewust contrair standpunt dat sommigen kortweg als politiek incorrect bestempelen. Of het nu gaat over het racisme, de boodschap van Greta Thunberg, de bosbranden in Australië of de noodzaak van kernenergie. Geen enkele academicus is in zoveel verscheidene onderwerpen thuis. Laat staan dat ze er wetenschappelijk onderbouwde standpunten over innemen. Tenzij zulke uitlatingen een ander doel dienen. De NV Boudry, bijvoorbeeld.

Een dissonante stem krijgt immers altijd een plek in onze mainstreammedia. Dus deelt hij zijn meningen als een open uitnodiging voor de volgende uitzending van De afspraak. En daar is hij graag gezien. Want ja, zulke ondeugende stellingen zorgen voor televisioneel vuurwerk. 

Elke aandacht is goed voor de zaak. Want wie op tv komt, verkoopt meer boeken, wordt gevraagd voor goedbetaalde lezingen en krijgt al eens een dubieuze leerstoel. Ik verwacht mij binnenkort dan ook aan stellingnames over corona (“laat die mensen gewoon doodgaan!”), het overmatige botergebruik van Jeroen Meus (“meer boter is goed tegen de vergrijzing!”) of de VRT (“schrap alles behalve De afspraak!”).

Maar omdat ik de eerder genoemde intellectueel hoog inschat, wil ik mijn vooroordelen gerust opzijzetten. De volgende keer dat Boudry in De afspraak zit, zal ik me mentaal inprenten en blijven herhalen: dit is een scherpzinnige bijdrage. Zolang hij zijn voorspelbare ‘ad hominem’ op deze column dan ook achterwege laat.