Cryptomunt ‘CoronaCoin’ laat beleggers geld verdienen aan virusuitbraak

Een nieuwe cryptomunt laat speculanten lugubere winsten opstrijken op basis van het aantal mensen dat besmet geraakt met, of sterft door, het coronavirus.

De bedoeling is dat de virtuele munt steeds schaarser wordt, waardoor ze in waarde stijgt. Het aantal beschikbare munten – ze worden tokens genoemd – zal dalen naargelang meer mensen wereldwijd besmet raken of bezwijken aan het coronavirus. Zo staat te lezen op de website van de CoronaCoin.

Bij aanvang hebben de makers van de nieuwe cryptomunt 7.604.953.650 tokens beschikbaar gemaakt voor investeerders. Het getal verwijst naar de geschatte wereldbevolking.

‘Naarmate het aantal infecties met of sterfgevallen door het virus toeneemt, wordt er om de 48 uur een aantal tokens verbrand’, staat te lezen op de website van de virtuele munt. ‘Dus voor elke infectie, en elke dode, wordt er een token verbrand.’

Intussen zijn er dus meer dan 100.000 tokens in mindering gebracht.

‘Het is een liefdadigheidsactie’

‘Omdat het aantal tokens na verloop van tijd afneemt, is de CoronaCoin  deflatoir en zou het na verloop van tijd waardevoller moeten worden’, staat verder op de website. CoronaCoin kan niet gemined worden, zoals bij de bekendste cryptomunt bitcoin wel het geval is. Er kunnen dus onmogelijk tokens bijgemaakt worden.

Coronatoken.org

De makers proberen het hele project te marketen als een liefdadigheidsactie voor de wereldwijde virusuitbraak. Zo’n 20 procent van de opbrengsten volgens de site maandelijks gestort aan het Rode Kruis.

Doordat de gegevens van de CoronaCoin in de Ethereum-Blockchain zijn ondergebracht, beweren de makers dat ze ook een educatieve rol vervullen voor burgers die met censuur te maken hebben. De Chinese bevolking zou via de cryptomunt aan betrouwbare informatie kunnen geraken over het aantal besmettingen en sterfgevallen, wordt gesuggereerd.

Pervers karakter

Het CoronaCoin-team zou uit zeven leden bestaan, waarvan de meeste in Europa zijn gevestigd. ‘Sommige mensen denken dat een groot deel van het aanbod zal worden verbrand vanwege de verspreiding van het virus, dus investeren ze’, vertelde Sunny Kemp, die beweert één van de ontwikkelaars te zijn, aan persagentschap Reuters.

Gevraagd naar het pervers karakter van de CoronaCoin zei Kemp: ‘De Wereldbank geeft toch ook ‘pandemie-obligaties’ uit? Ik zie het verschil niet.’ Ze heeft het over een weinig bekende gespecialiseerde obligatie die in 2017 uitgegeven door de Wereldbank werd uitgegeven door de Werelbank.

Naar aanleiding van de ebola-crisis was het de bedoeling om het risico van potentiële pandemieën in (vooral arme) landen over te dragen naar financiële markten. Ontwikkelingslanden, getroffen door pandemieën, moesten op die manier snel aan geld kunnen geraken. De pandemie-obligaties kregen, net als de CoronaCoin nu, ook bakken kritiek over zich heen.  

Meer