© Jan Van der Perre

Umicore maakt meetresultaten zware metalen na brand bekend

De meetresultaten van Umicore tonen aan dat er wel degelijk hogere concentraties zware metalen zijn vrijgekomen bij de brand. Die zijn in zuidoostelijke richting gevlogen. Dat zei het bedrijf op een buurtvergadering. Een geluk bij een ongeluk was dat de loodraffinaderij niet werkte.

anro

LEES OOK: Na nieuwe brand: belde Umicore te laat naar hulpdiensten?

Tijdens de brand stond er een wind uit het noordwesten. Het meetpunt van Umicore in de richting van de wind mat verhoogde waarden van zware metalen. Voor lood ging het om 1.500 nanogram per vierkante meter, drie keer hoger dan het wettelijk toegestane glijdend jaargemiddelde. Er was tien keer meer arseen dan de streefwaarde en twee keer zoveel cadmium.

Die verhoudingen tegenover streefwaardes en glijdende jaargemiddeldes verdienen wat nuance. Omdat de concentratie op langere termijn van hogere tel is. Woningen liggen ook een stuk verder dan de meetinstallatie.

Zoals bekend lag de loodraffinaderij stil voor onderhoud. Als de loodraffinaderij wel had gewerkt, was de impact groter geweest. Een dokter relativeerde: “Het kan dat u aan lood bent blootgesteld. Maar lood gaat uit het lichaam. Een eenmalige piek is geen reden om ongerust te zijn.”

Enkele bewoners herhaalden hun kritiek op de communicatie. Directeur Luc Gellens verontschuldigde zich daar namens Umicore voor.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER