Drie keer meer humane doping ontdekt in postpakketten

© Getty Images/iStockphoto

Het afgelopen jaar zijn in postpakketten drie keer meer producten voor ‘humane doping’ ontdekt. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) ziet verontrustende tendensen, met steeds meer producten, grote winsten voor de criminelen en een lage pakkans, schrijft De Tijd zaterdag.

Het voorbije jaar zijn in ons land 5.454 internationale postpakketten onderschept met illegale geneesmiddelen. Dat zijn er iets minder dan in 2018, toen 5.702 pakketten zijn gevonden. Maar de douane heeft opvallend meer producten onderschept die te maken hebben met humane doping. Als er in 2018 nog sprake was van 283 producten, dan waren dat er vorig jaar al bijna drie keer meer (829). Dat blijkt uit cijfers die De Tijd opvroeg bij het Belgische geneesmiddelenagentschap FAGG.

In de onderschepte postpakketten, die variëren van kleinere omslagen met pillen tot grote pakken, vond de speciale onderzoekseenheid van het FAGG zowel anabolen, die de spieropbouw bevorderen, als middelen om de negatieve effecten daarvan tegen te gaan, zoals ‘clomifeen’. Sporters gebruiken dat product na een anabolenkuur om de aanmaak van testosteron sneller te normaliseren. Er zijn ook veel pakketten ontdekt met ‘DHEA’, een pro-hormoon en een precursor van testosteron, dat kan dienen als doping of als middel voor een antiverouderingstherapie.

“Hoog rendement, kleine pakkans”

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V), die bevoegd is voor de politie, ziet verontrustende tendensen. “Dit is een aantrekkelijke markt voor de georganiseerde criminaliteit wereldwijd, met een hoog rendement en een kleine pakkans”, erkent de minister in een parlementair antwoord aan Open Vld-senator Carina Van Cauter. De Crem verwacht tegen juni een studie om gezondheidswerkers nog meer te sensibiliseren over dopinggebruik.

Disclaimer: Belga signaleert elke dag berichten met belangrijk of opvallend nieuws uit andere media. Deze berichten krijgen het trefwoord PRESS mee. Belga kan evenwel nooit verantwoordelijk gesteld worden voor deze berichtgeving gebracht door andere media. Gelieve steeds de juiste bron te vermelden bij deze door Belga verspreide informatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen