Wat met Aziatische miljoenensteden als het zeewater blijft stijgen?

Aziatische miljoenensteden – zoals Tokio, Jakarta, Ho Chi Minh City en Sjanghai – moeten hoognodig de strijd aangaan met de stijgende zeespiegel. Lokale overheden moeten investeren in overstromingsinfrastructuur, zo blijkt uit nieuw Brits onderzoek. Maar ze moeten ook bereid zijn om bevolking en industrie naar veiliger oorden te verhuizen als het water komt.

Een studie van het Britse risicoanalysebureau Verisk Maplecroft analyseerde 500 steden wereldwijd en identificeerde de plaatsen waar de zeespiegel tussen de 67 centimeter en de 2 meter zal stijgen tegen 2100. Het model is gebaseerd op de wetenschappelijke schattingen van het IPCC als de klimaatopwarming zich voortzet aan het huidige tempo.

De Britse onderzoekers concludeerden dat 11 van de 15 steden die het grootste risico lopen, in Azië liggen. Ook New York bevindt zich in de gevarenzone.

‘De mens heeft de neiging om aan de kust te wonen, zulke regio’s zijn natuurlijk uitermate geschikt voor internationale handel en transport’, zegt Rory Clisby, klimaatwetenschapper bij Verisk Maplecroft in Singapore.

Megasteden in overstromingsgebied

‘In Azië hebben steden met een hoge bevolkingsdichtheid de neiging om grond te ontwikkelen die in andere delen van de wereld als ongeschikt zou beschouwd worden’, vertelt hij aan Thomson Reuters Foundation.

Veel van Aziës snelgroeiende steden bevinden zich in laaggelegen kustgebieden. Daardoor zijn ze kwetsbaar voor het stijgende zeeniveau, en voor extreme weerfenomenen zoals overstromingen en orkanen.

Afgelopen week nog hebben stortregens Jakarta overspoeld. Het is al de tweede keer in 2020 dat de hoofdstad van Indonesië wordt getroffen door zware overstromingen. De Thaise hoofdstad Bangkok moest vorige maand dan weer drinkwater aanvoeren omdat het zoutgehalte van de watervoorraad te hoog was geworden, door de wassende oceaan.

Bangkok moest begin januari vrachtwagens met drinkwater aanvoeren omdat de watervoorraden gecontamineerd werden door oceaanwater. Foto: The Nation.

Om het overstromingsgevaar het hoofd te bieden, moeten overheden ‘harde en zachte infrastructuurwerken combineren’, zegt Clisby. Dat betekent zeeweringen opwerpen, getijdenbarrières plaatsen en mangroves herstellen.

‘Het is een werk dat nooit af is’, volgens de klimaatwetenschapper. Zeeweringen bijvoorbeeld moeten elke tien jaar verstevigd of vernieuwd worden.

Het is volgens de studie ook volledig onverantwoord om nog te bouwen in overstromingsgebied, of aan slecht doordachte landwinning op zee te doen. Sommige steden moeten volgens Clisby ook overwegen om hun belangrijke troeven naar veiliger gebieden te verplaatsen.

‘Sponssteden’

De expert ziet ook potentieel in zogenaamde ‘sponssteden’. Daarbij wordt technologie die water afvoert in de stedelijke infrastructuur verwerkt. Denk maar aan absorberend asfalt, of groene zones die voorkomen dat het water zich ophoopt. Vooral China is daar mee bezig, maar volgens Clisby kan dat zeer nuttig zijn voor de hele regio.

De steden die het meest te vrezen hebben van het oprukkende water zijn Guangzhou en Dongguan in China. De twee industriële centra zijn samen goed voor 20 procent van het Chinese bbp. Op globale schaal creëren ze 3,8 procent van de rijkdom.

‘In China lopen 8 miljoen mensen en productiecentra ter waarde van 348 miljard dollar extreem risico om getroffen te worden door de stijgende zeespiegel’

Rory Clisby, klimaatwetenschapper voor Verisk Maplecroft.

‘Het is een enorm belangrijke regio voor de globale productie’, zegt Clisby. Hij voegt eraan toe dat beide steden hun voornaamste fabrieken moeten verhuizen, en investeren in grootschalige infrastructuurwerken om het water tegen te houden.

In China bevinden zich 8 miljoen mensen, en industriezones die goed zijn voor 348 miljard dollar van het bbp, in gebieden die ‘extreem risico lopen vanwege de stijgende zeespiegel’, volgens het rapport.

Overstroming in Guangzhou in April 2019. De Chinese industriestad is samen met Dongguan goed voor 3,8 procent van de globale rijkdom. Beide steden lopen enorm veel gevaar vanwege de stijgende zeespiegel. – Isopix

Indonesië verhuist hoofdstad

China en Japan hebben tenminste de middelen om het overstromingsgevaar het hoofd te bieden. Landen zoals Vietnam, Indonesië en India hebben noch het geld, noch de institutionele capaciteit om zo’n monsterprojecten in goede banen te leiden aldus Clisby.

De Indonesische president heeft afgelopen zomer aangekondigd zijn hoofdstad te zullen verhuizen. Jakarta, dat op het eiland Java ligt, heeft steeds meer last van overstromingen, en wordt stilaan opgeofferd aan de oceaan.

Door bodemverzakkingen verliezen hele wijken in het noorden van Jakarta, inclusief de zeemuur die de stad moet beschermen, jaarlijks zo’n 25 centimeter aan hoogte. Bovendien beschikt de stad door het stijgende oceaanpeil niet over voldoende drinkwater. De bevolking boort water op uit ondiepe bronnen, waardoor de grond erboven vaak instort.

President Widodo heeft dan maar beslist om een volledig nieuwe hoofdstad te bouwen op het eiland Borneo. Ook Thailand heeft gelijkaardige plannen.

‘Zulke maatregelen zijn volledig te verantwoorden gezien het risico, en we zullen ze de komende tien jaar alleen maar vaker zien’, zegt Rory Clisby.

Bron: Thomson Reuters Foundation

Meer