Ademnood en plotse pijn aan de borst: hoe voelt het eigenlijk als je het coronavirus hebt?

Hoe voelt het nu eigenlijk om het coronavirus te hebben? In de meerderheid van de gevallen zijn milde verschijnselen na één week verdwenen, bij de 20 procent ernstige gevallen begint het dan nog maar. Met ademnood als duidelijk van seizoensgriep onderscheiden symptoom.

desa, sgg, kbz

Een typisch gediagnosticeerd geval is dat van een 45-jarige man uit het Waalse Blegny, nabij Limburg. Zaterdagnacht kwam hij terug van reis in Italië. “Zondag stond ik niet zo fit op, maar dat weet ik aan de vermoeidheid en het gebrek aan slaap. ’s Namiddags voelde ik me grieperig en sliep ik wat. Tegen maandagochtend voelde het helemaal alsof ik de griep had”, vertelt de man aan Sudpresse. Na drie dagen volgde het verdict: corona. Vrijdag voelde de man, die mede dankzij een sportieve levensstijl een goeie immuniteit heeft, zich genezen. “Ik heb een soort van griep gehad, en heb enkel pijnstillers en ontstekingsremmers genomen. Donderdag is de test ook uitgevoerd bij mijn vrouw, omdat ze een beetje hoestte.” Het zijn vooral de mensen met duidelijke symptomen die anderen kunnen aansteken.

Een meerderheid van geregistreerde coronapatiënten is zoals de Waalse veertiger na één week hersteld, weet viroloog bij het wetenschappelijk coronacomité Steven Van Gucht. Bij die meerderheid zijn koorts en hoesten typische symptomen. Spierpijn, hoofdpijn en keelpijn kunnen daar ook bijkomen. Maar in 80 procent van de gevallen blijven de symptomen mild.

In ernstige gevallen verslechtert de toestand na ongeveer een week, en treden ademhalingsmoeilijkheden op, een verschil met de gewone seizoensgriep. Sowieso nestelt het coronavirus zich in de luchtwegen. “Mensen die enkel last hebben van diarree moeten zich om het coronavirus geen zorgen maken”, aldus Van Gucht. Zo’n vijftien procent van de besmette patiënten belanden met hun klachten in het ziekenhuis, zo’n vijf procent moet op de afdeling intensieve zorgen behandeld worden.

Pijn in de borst

Iemand die aan alle ‘voorwaarden’ lijkt te voldoen om straks ook officieel corona-slachtoffer te zijn is Johan Hagenbeek (45) uit Neeroeteren. De vrachtwagenchauffeur begon zich ziek te voelen op de terugweg van risicogebied Noord-Italië. “Zaterdag ging ik nog op twee plaatsen lossen in Duitsland. Daarna werd ik echt heel erg ziek. Ik had moeite met ademhalen, voelde pijn in de borst en spierpijn. Ik was duizelig en moest ook hoesten en niezen.”

Zes dagen later voelt Johan zich in afwachting van het verdict nog altijd goed ziek, en werd hem gevraagd het huis niet te verlaten. Zijn vrouw vertoonde intussen ook al verkoudheidsverschijnselen.

En dan zijn er nog de patiënten die nauwelijks last hebben. Zo is er een West-Vlaamse vijftiger die zegt dat de eenzaamheid in quarantaine het ergst was, dat hij niet eens moest hoesten en geen koorts had. “Sommigen hebben zo weinig koorts dat het niet voelbaar is”, verduidelijkt Van Gucht. “Het kan zelfs dat iemand tot sport in staat is terwijl hij geïnfecteerd is. In zo’n geval zit wellicht maar een spoortje van het virus in de longen, en moeten de ‘legertroepen’ van het immuunsysteem niet massaal uitrukken. Maar ook in zulke gevallen moeten we denken aan de zwakkeren die mogelijk wel besmet kunnen worden, en is afzondering aangewezen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer