Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Strafpleiter Sven Mary bang voor #MeToo-risico’s: ‘Ik neem geen vrouwen meer aan’

Archiefbeeld. Sven MaryBeeld Photo News

Als een vrouw solliciteert bij het advocatenkantoor van Sven Mary, wordt ze uit angst voor #MeToo-toestanden de deur gewezen, zo bekent de strafpleiter in magazine NINA. ‘Wij nemen geen vrouwen meer aan na een incident met een stagiaire.’

en

Mannen zijn minder geneigd om een knappe vrouw aan te nemen sinds #MeToo, dat schrijft de 'Harvard Business Review' in een analyse over de gevolgen van de beweging tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Klopt, zegt advocaat Sven Mary. Meer zelfs: op het kantoor van de strafpleiter wordt er geen enkele vrouw nog aangenomen, zegt hij in NINA. “Dat is jammer, want er studeren veel bekwame en intelligente dames af. Maar ik heb eens een probleem gehad met een stagiaire die beweerde dat ze haar slechte evaluatie te danken had aan het feit dat ze niet op mijn avances ingegaan was. Uiteraard heeft ze bot gevangen omdat haar klacht nergens op gebaseerd was. Maar vandaag ben je kwetsbaar als man en zo’n etiket kan je achtervolgen. Ik wil mezelf niet meer blootstellen aan zulke risico’s.”

Glad ijs

Mary begeeft zich op glad ijs, waarschuwt arbeidsmarktexpert Jan Denys. “Ik begrijp dat zulke aantijgingen er inhakken. Maar principieel zeggen dat geen enkele vrouw er nog in komt? Ik vrees dat hij daar niet mee wegkomt. Ook vrouwen die 100 procent te goeder trouw zijn worden hier gestraft. Ik ga ervan uit dat meester Mary dat na verloop van tijd wel zal inzien.”

Sollicitaties van een specifieke groep zomaar de vuilnisbak in gooien, is wettelijk ook verboden. “Het verschilt weinig van werkgevers die zeggen dat ze een probleem hebben met Marokkanen, bijvoorbeeld.” Al neemt een werkgever in de realiteit uiteraard aan wie hij wil. “Wie effectief geen vrouwen wil aanwerven, kan zich nog altijd verschuilen achter het feit dat de persoon in kwestie niet competent genoeg is. Dat kán, want competentie is nog altijd waar het om draait. Maar Mary spreekt het uit, en zo maakt hij het zichzelf niet gemakkelijk.”

Twitter

Op Twitter regent het kritiek en verschillende twitteraars hopen op een onderzoek van Unia. Onder meer CD&V-voorzitter, Joachim Coens, noemt de uitspraak “straf” en hij keurt de volgens hem discriminerende regel af. Ook professor arbeidseconomie, Stijn Baert, haalt uit naar de uitspraken van de advocaat. Hij noemt het “uit de hand gelopen toogpraat” en een “ongelooflijk kromme redenering”. 

Actrice Hilde Van Mieghem vraagt zich af waar je als vrouw nog terecht kan als je steeds rekening moet houden met mogelijke discriminatie. En ook politica en mensenrechtenactiviste, Assita Kanko, betreurt de uitspraak. “Advocaat van zware misdadigers. Bang van slachtoffers van seksueel geweld” klinkt het onthutst bij haar op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...