© shutterstock

Bedrijf dat kankerpatiënte ontsloeg moet vrouw nu 22.500 euro schadevergoeding betalen

De Gentse arbeidsrechtbank heeft een bedrijf veroordeeld omdat het een werkneemster met kanker, Bjoke Carron, had ontslagen. Dat is discriminatie, zo oordeelde de rechtbank.

lbo

Bjoke werd vijf jaar geleden getroffen door kanker en was daardoor lange tijd afwezig van het werk. Tijdens de kankerbehandeling bleek dat Bjoke ook zwanger was. Toen Bjoke 17 maanden later weer aan het werk kon, kreeg de werkneemster haar C4. Bjoke kreeg haar ontslag omdat ‘de continuïteit van de dienst en de goede werking’ in het gedrang kwam, zo stond in dat C4, doordat ze langdurig ziek was.

De werkneemster kreeg dus haar ontslag omwille van haar ziekte, en Bjoke voelde zich daardoor door haar werkgever gediscrimineerd. Ze trok daarom naar Gelijkekansencentrum Unia. Bemiddelingspogingen van Unia met de werkgever van de vrouw draaiden op niets uit, en dus stapte Bjoke samen met Unia naar de arbeidsrechtbank. Die oordeelde dat de vrouw ontslaan wel degelijk discriminerend en dus onwettig was. De werkgever moet daarom een schadevergoeding van 22.500 euro betalen aan hun voormalige werkneemster.

“Iedereen weet dat je niet gediscrimineerd mag worden op basis van gender, raciale kenmerken of leeftijd. Maar weinig mensen weten dat je ook niet mag gediscrimineerd mag worden omwille van je gezondheidtoestand”, zegt Els Keytsman van Unia op Radio 1. “Je mag niet iemand ontslaan omdat die persoon ziek is geweest.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer