© Theo Derkinderen

Vandalen steken ballonnen Kerstman stuk

Vandalen hebben maandagavond aan Heikant in Sint-Amands een ballonnen versie van de Kerstman vernield door tientallen ballonnen stuk te steken. Het vandalisme duurde niet langer dan een vijftal seconden. De daders konden ontkomen.

Theo Derkinderen

Het geschenkenwinkeltje Doubie’s in de Heikant, op de grens van Sint-Amands met Mariekerke (Bornem), is ook gespecialiseerd in ontwerpen met ballonnen. Omdat het volop kerstperiode is, hadden de uitbaters een grote Kerstman voor hun zaak gezet. “Een Kerstman die volledig uit ballonnen bestond. Net omdat het maken van soortgelijke figuren onze specialiteit is”, zuchten Bart Meskens en zijn vrouw Bianca Versyck. “In totaal had ik zeventig ballonnen gebruikt om het figuurtje van de Kerstman te kunnen ontwerpen. Het stond al enkele dagen voor onze winkel en ik was er echt trots op.”

“Toen we maandagavond in bed lagen, hoorden we ineens enkele tientallen knallen op straat. Mijn vrouw dacht dat het de wind was, maar ik was ervan overtuigd dat het ballonnen waren die stuksprongen. Ik heb onmiddellijk het rolluik omhoog getrokken, maar toen was er op straat niemand meer te zien. Ik zag meteen dat onze Kerstman helemaal stuk gestoken was.”

De uitbaters van Doubie’s vermoeden dat het vandalisme niet langer dan vijf seconden heeft geduurd. “Toen was er niets meer van beweging te zien. Ze zijn dus echt razendsnel te werk gegaan.”

Nooit meegemaakt

Bart en Bianca vermoeden dat de daders heel goed voorbereid waren. “Dit is niet zomaar een ingeving van het moment. Dit is volgens mij een geplande actie. Je moet al een zakmes of iets scherps op zak hebben, je moet een plan hebben om in korte tijd zoveel ballonnen te vernielen en dan nog weten dat je je snel uit de voeten moet maken.”

Alles samen werden er veertig van de zeventig ballonnen doorprikt. “We zijn enorm geschrokken dat dit soort vandalisme zich in een rustig dorpje als Sint-Amands afspeelt. Ik plaats al jaren grote ballondecoraties bij winkelketens als ze openen of als ze iets te vieren hebben. In al die jaren is dit nog nooit gebeurd. Zelfs niet in Brussel of Antwerpen. En nu, voor de deur van onze zaak, gebeurt het toch. Dit is echt erg. We hebben die Kerstman gewoon geplaatst om wat extra kerstsfeer te creëren. Wat heb je er in godsnaam aan dat je zo’n decoratie vernielt?”

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER