Direct naar artikelinhoud
FamilieveteRijke Britten

Diepe kloof tussen puissant rijke tweelingbroers Barclay

Een zeldzame foto van de tweeling Barclay, uit 2000. Sir David Barclay (l.) en zijn broer Sir Frederick poseren nadat ze tot ridder werden geslagen door de Queen op Buckingham Palace.Beeld Scanpix Danmark

Een zelden geziene emotionele eruptie bij de puissant rijke familie Barclay. De bejaarde tweelingbroers Frederick en David Barclay rollen over straat vanwege een dispuut over de verkoop van hun Ritz Hotel in Londen. Discretie, de gedragscode van beide tot ridder geslagen businessmen, is even van geen tel.

The Ritz is een monumentaal vijfsterrenhotel in Piccadilly in Londen. Het hotel telt 136 kamers, vier luxerestaurants, een casino en meerdere suites. Er werken meer dan 450 mensen. Het is een symbool van de high society, en de klassieke stiff upper lip. De eigenaars van het luxehotel uit 1906 waren dat tot voor kort ook. De uit discretie opgetrokken identieke tweeling Frederick en David Barclay, 85 jaar, verbaast nu door de openheid waarmee ze een familievete uitvechten.

Aan de basis ligt een dispuut over The Ritz, dat in de etalage staat. De Barclays hebben een bod van meer dan 1 miljard pond (1,15 miljard euro) voor het prestigieuze hotel ontvangen. Wie er achter de biedingen zit, maakte Sir Frederick Barclay niet bekend. “We zullen ze in overweging nemen zodat The Ritz op het goede moment en voor de gepaste prijs wordt verkocht”, klonk het in een zeldzaam persbericht. In één adem waarschuwende dat een verkoop onder de juiste prijs onder geen beding kan.

De hele zaak heeft een diep bitter geschil aan het licht gebracht tussen de kinderen van de Barclay-tweeling. De tweeling maakte fortuin met een groep bedrijven actief in de scheepvaart, de detailhandel, het Ritz-hotel en de Telegraph-kranten. Van de geoliede machine tussen de twee schiet niks meer over. 

Intriges in The RitzBeeld Bloomberg via Getty Images

Sir Frederick en zijn dochter Amanda ondernamen vorige maand juridische stappen tegen een groep directe familieleden van Sir David voor het afluisteren en opnemen van hun privégesprekken in het Ritz Hotel. Door die rechtszaak weet iedereen nu dat Alistair, zoon van David, werd gefilmd tijdens het plaatsen van het afluisterapparaat in de zogeheten rookkamer waar Frederick graag met z’n dochter Amanda keuvelde. Via WhatsApp-berichten werden de gesprekken doorgegeven aan de andere leden van de clan-David. Uit die privégesprekken zou blijken dat een Saudische investeringsmaatschappij interesse toont in het iconische hotel. De neven roken geld, maar voor Frederick gaat de verkoop niet aan eender welke prijs door. Het kwam tot een openlijke ruzie, en intussen werd Fredericks dochter Amanda uit de raad van bestuur van The Ritz ontslagen, wat het dispuut helemaal deed ontsporen. Sir Frederick zei dat hij “diep bedroefd” was door wat hij “onethisch gedrag en inbreuk op mijn privacy” noemde.

‘Worstelende tweeling’

The Financial Times, toch een gerenommeerde zakenkrant, is al weken in de ban van het conflict. Onder de titel ‘De worstelende tweeling’ beschrijft ze een kluwen van intriges en karaktermoorden. De interesse van potentiële kopers, onder wie rijke investeerders uit Saudi-Arabië en Qatar, wordt volgens de krant op de proef gesteld. 

Een andere mogelijke koper is Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), ’s werelds grootste luxegroep. Maar de verdeeldheid tussen Sir Frederick en zijn broer David heeft ertoe geleid dat potentiële bieders voor het hotel moeten navigeren in parallelle processen. De makelaars die betrokken zijn bij het verkoopproces zijn de multinational Jones Lang LaSalle en – pikant detail – Richard Faber, de voormalige echtgenoot van Amanda, de dochter van Sir Frederick. Andere familieleden hebben evenwel ook rechtstreekse contacten met potentiële kopers. 

Een woordvoerder van Ellerman Investments, het vehikel dat de bezittingen van de Barclay-familie overkoepelt, zei dat “het verkoopproces onafhankelijk en professioneel wordt uitgevoerd en goed vordert. We blijven ons richten op het bereiken van de beste waarde voor alle aandeelhouders.” De tweelingbroers hebben niet alle zeggenschap meer over de het familievermogen. De afspraken die ze overeenkwamen liet hun kinderen delen in het kapitaal en de stemrechten. Daardoor zou Sir Frederick en zijn dochter Amanda niet in staat zijn om de clan van Sir David bij grote beslissingen te blokkeren.