Brandweermannen bij het in brand staande gebouw van 'One Happy Family' op Lesbos.
Volledig scherm
Brandweermannen bij het in brand staande gebouw van 'One Happy Family' op Lesbos. © REUTERS

Opvangcentrum voor asielzoekers afgebrand op Lesbos

Een opvangcentrum voor vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos, waar onlangs een nieuwe golf asielzoekers is aangekomen, is gisterenavond afgebrand. Dat melden AFP-correspondenten. Het gebouw dat beheerd wordt door de Zwitserse ngo One Happy Family "is ernstig beschadigd, meer kunnen we op dit moment niet zeggen", aldus een bron binnen de ngo, die geen slachtoffers meldde.

  1. Vlaamse werkte in vluchtelingencentrum op Lesbos: “Kinderen denken er aan zelfdoding: veel uitzichtlozer wordt het niet”
    PREMIUM

    Vlaamse werkte in vluchtelin­gen­cen­trum op Lesbos: “Kinderen denken er aan zelfdoding: veel uitzichtlo­zer wordt het niet”

    Het was al doffe ellende op Lesbos, maar stilaan lijkt de situatie er compleet uitzichtloos. "Veel kinderen die we in ons plaatselijk ziekenhuis behandelen, hebben zelfs al aan zelfdoding gedacht", zegt Caroline Willemen (33) van Artsen Zonder Grenzen. Terwijl de vluchtelingen blijven aankomen op het Griekse eiland, schetst de Vlaamse hulpverleenster een huiveringwekkend beeld van de toestand in het overbevolkte opvangcentrum van Moria.
  2. Griekse premier Mitsotakis: “Vluchtelingendeal met Turkije is dood”, rookbommen en traangas ingezet aan grens

    Griekse premier Mitsotakis: “Vluchte­lin­gen­deal met Turkije is dood”, rookbommen en traangas ingezet aan grens

    Voor de Griekse eerste minister Kyriakos Mitsotakis bestaat de vluchtelingendeal met Turkije niet meer. "Heel eerlijk? Op dit moment is de overeenkomst dood", zei Mitsotakis gisterenavond in een interview met tv-zender CNN. "We hebben hier niet te maken met een migratie- of vluchtelingenprobleem. Het is de bewuste poging van Turkije om vluchtelingen en migranten als politieke pionnen te gebruiken, voor de eigen politieke belangen." Gisteren zei Turks president Erdogan zelf dat de deal “niet meer functioneert”. Aan de grens is het vandaag onrustig, en op de Egeïsche Zee liggen de Griekse en Turkse kustwacht letterlijk op ramkoers.