Direct naar artikelinhoud
PolitiekAmerikaanse verkiezingen

Ook Amerikanen in België stemmen mee: ‘Ik hoop dat Sanders wint’

Trip DuBard: 'Om iets positief te doen, engageer ik me sinds kort bij Democrats Abroad en probeer ik zoveel mogelijk mensen te overtuigen om zich te registreren en te stemmen.'Beeld Tim Dirven

Zaterdag kunnen Amerikanen die in België wonen in Brussel in de Holiday Inn stemmen in de Democratische voorverkiezingen. Wie via e-mail, post of fax stemt, heeft tot 10 maart de tijd om een stem uitbrengen op zijn of haar favoriete Democratische kandidaat.

en

Trip DuBard (59), consultant

“Voor wie ik gestemd heb? Mijn papa vertelde me altijd dat ik dat voor mezelf moest houden. Het enige dat ik kan zeggen, is dat ik voor een Democraat heb gestemd. (lacht)

“Het is de eerste keer dat ik vanuit België heb gestemd. Ik woon hier nu drie jaar, nadat ik hertrouwde met een Frans-Amerikaanse die al twintig jaar in België woont. Ik verhuisde een maand voor de verkiezing van Donald Trump als Amerikaans president. Je zou dus kunnen zeggen dat ik nog net op tijd buiten ben geraakt.

“Ik vond het belangrijk om te stemmen. De politiek laat mij niet los: dertig jaar geleden coverde ik als journalist voor Associated Press de verkiezing van vader Bush en ik volg het nog altijd. Het raakt mij echt. De huidige situatie vind ik allesbehalve prettig. Vooral de Republikeinse partij is totaal onherkenbaar geworden. South Carolina, waar ik vandaan kom, is traditioneel een Republikeinse staat. Maar zelfs gerespecteerde politici van bij ons, zoals Lindsey Graham, houden hun mond over wat Trump nu allemaal uitsteekt. Ik hoop dat ze snel terugkeren naar hun normale doen. Zelf stemde ik vroeger al voor beide partijen.

“Ach ja. Ik kan niet alleen boos zijn. Om ook iets positief te doen, engageer ik me sinds kort bij Democrats Abroad en probeer ik zoveel mogelijk mensen te overtuigen om zich te registreren en te stemmen.”

David Tomlinson (43), landschapsarchitect

David Tomlinson: 'Veel mensen vonden haar onrealistisch en te academisch. Ik vond het net goed dat ze zich niet als iemand anders voordeed.'Beeld Tim Dirven

“De kandidaat voor wie ik heb gestemd, Elizabeth Warren, ligt er al uit. (lacht) Ik heb andere kandidaten overwogen, maar ik ging ervan uit dat er twee hypothetische combinaties van president en vicepresident waren: Bernie Sanders en Warren enerzijds en Michael Bloomberg en Jay Inslee anderzijds. Die laatste is een progressieve gouverneur uit Washington die al vroeg uit de race stapte.

“Het zag ernaar uit dat Sanders sowieso veel stemmen zou scoren in Washington, dus hoopte ik zo te kunnen bijdragen aan het ticket dat ik het liefste zou zien. Joe Biden gaf de indruk van een lame duck (een term waarmee Amerikanen een president omschrijven die weinig voor elkaar krijgt, PG), nog voor hij verkozen werd. Daarnaast kon ik mij vinden in Warrens argumenten voor betere burger- en consumentenrechten, haar oppositie tegen big business en de afbouw van financiële wetgeving. Ach ja, ik had misschien beter langer gewacht om te stemmen. Al ben ik niet echt verbaasd: veel mensen vonden haar onrealistisch en te academisch. Ik vond het net goed dat ze zich niet als iemand anders voordeed.”

Terence Edison (19), student

Terence Edison, Amerikaans student. ‘Ik hoop oprecht dat Bernie Sanders het Witte Huis kan winnen, maar toch twijfel ik.’Beeld rv

“Ik haal de meeste informatie jammer genoeg van het internet en sociale media, jammer genoeg. De Belgische kranten schrijven niet voldoende over de Democratische voorverkiezingen om mijn vragen te beantwoorden. Daarnaast kijk ik ook naar CNN en praat ik er veel over met mijn vrienden en mijn vader.”

“Of ik het jammer vind dat alle kandidaten mijn grootouders konden zijn? (Lacht) It kind of sucks. Maar ik moet ermee leven. Uiteindelijk gaat het niet om leeftijd, maar om ideeën en redenaarstalent. Ik kon me in sommige debatten wel vinden in Elisabeth Warren. Maar uiteindelijk neig ik wel het meest naar Bernie Sanders.”

“Sanders is voor Amerikanen wel erg links, maar ik vind dat hij interessante ideeën heeft. In Europa zouden jullie hem zelfs progressief noemen, terwijl de rest van de Democraten hier eerder aan de rechterkant van het economische spectrum zouden zitten.”

“Het enige probleem is: kan hij Donald Trump verslaan? Mijn vader vreest dat hij het niet zal halen. Ik hoop oprecht dat hij het Witte Huis kan winnen, maar toch twijfel ik. Moet ik niet op Joe Biden stemmen omdat die een betere kans zou maken tijdens de echte verkiezingen? Ik ga er morgen nog eens goed over praten met mijn vader. Wat vaststaat: al wordt Sanders geen president, ze moeten hem een job in de Amerikaanse regering geven.”