Direct naar artikelinhoud
CoronavirusItalië

Quarantaine voor 16 miljoen Italianen, openbaar leven wordt stilgelegd: dit zijn de maatregelen

Quarantaine voor 16 miljoen Italianen, openbaar leven wordt stilgelegd: dit zijn de maatregelen
Beeld AFP

Italië neemt bijzonder zware maatregelen om het coronavirus in te dijken. De hele regio Lombardije en 14 nabijgelegen provincies worden in quarantaine geplaatst. De mobiliteit van zo’n 16 miljoen mensen wordt zo tot 3 april sterk beperkt. 

Het gaat naast Lombardije om de provincies Modena, Parma, Piacenza, Emilia-Romagna, Rimini, Pesaro en Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padua, Treviso en Venetië.

Twitter bericht wordt geladen...

Openbaar leven valt stil

Mensen in de regio mogen hun huizen nog wel verlaten, al wordt het aangeraden om zoveel mogelijk binnen te blijven. Reizen van en naar andere regio’s en landen is nog wel toegestaan, maar alleen onder strenge voorwaarden. Wie positief test op het virus, moet verplicht in thuisquarantaine. Wie zich daar niet aan houdt, riskeert een gevangenisstraf tot 3 maanden. 

Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog

Het openbare leven wordt zo goed als stilgelegd. Scholen, cinema’s, musea en skigebieden moeten gesloten blijven. Huwelijken, begrafenissen en alle andere religieuze evenementen moeten worden uitgesteld. Ook alle culturele evenementen worden geannuleerd. 

Restaurants, cafés en winkels mogen tussen zes uur ‘s ochtends en zes uur ‘s avonds de deuren openen, maar klanten moeten steeds minstens één meter afstand houden. Ook sportactiviteiten zoals voetbalwedstrijden mogen in principe doorgaan, maar dan wel zonder publiek. De voorzitter van de Italiaanse voetbalbond heeft intussen opgeroepen om alle wedstrijden uit te stellen.  

Plannen gelekt

De plannen werden in de nacht van zaterdag op zondag bekendgemaakt op een persconferentie. Daar haalde de Italiaanse premier Giuseppe Conte uit naar Italiaanse media die de maatregelen zaterdag al gepubliceerd hadden.  “Dat is onaanvaardbaar”, zei Conte over het lek. “Dit helpt mee aan onzekerheid en heeft verwarring gecreëerd. We kunnen dit niet accepteren.”

In Italië zijn 5.883 mensen besmet met het virus en er kwamen al 233 mensen om het leven. Daarmee is Italië het zwaarst getroffen van heel Europa. Van alle patiënten zijn er 589 volledig hersteld. Om de virusuitbraak het hoofd te kunnen bieden, roept de regering gepensioneerde artsen op om in te springen.

Tot nu toe had Italië elf dorpen met een gezamenlijke bevolking van 50.000 mensen in de regio Lombardije en delen van het gebied rond Venetië in quarantaine geplaatst. 

Plannen gelekt
Beeld Photo News