© rr

© rr

© rr

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Kinderen die dieren folteren zitten vaak in problematische thuissituatie

De twee kinderen die maandag een lammetje met hun boekentas doodsloegen in een kerststal in Itegem en mogelijk ook een tweede lam gedood hebben, zijn spijtig genoeg geen uitzonderingen.

kma

De mishandeling lokte veel emoties los. “Dit kan je geen uit de hand gelopen spelletjes onder groepsdruk meer noemen of toeschrijven aan impulscontroleverlies van een adolescent”, zegt professor Barbara De Clercq van de vakgroep Ontwikkelings-, Persoonlijkheids- en Sociale Psychologie van de Universiteit Gent. “Rond de leeftijd van zeven jaar hebben kinderen moreel inzicht. Ze kennen het verschil tussen goed en kwaad. Kinderen vanaf zeven jaar tonen al empathie als ze dieren zien lijden. Als kinderen dit totaal niet hebben, kan het een voorteken zijn van zwaar delinquent gedrag op latere leeftijd. Bij wat er in Itegem gebeurde, werd duidelijk een morele grens overschreden.”

Gewelddadige thuissituatie

Volgens Henk ten Napel van de Stichting Zinloos Geweld Tegen Dieren komen brutaliteiten van kinderen en jongeren op dieren steeds vaker voor. “Kinderboerderijen zien het respect naar dieren toe afnemen”, zegt Ten Napel. “Onlangs werd ik geconfronteerd met kinderen die dieren met een fietsslot op de spoorlijn vastbonden om dan vanop afstand toe te kijken hoe de trein erover reed. Het kan twee kanten op: ofwel is het een fase van voorbijgaande aard, ofwel gaan die kinderen steeds verder in het verleggen van hun grenzen. Soms zijn die kinderen zelf slachtoffer van mishandeling of wijst het op een gewelddadige thuissituatie.”

Afgelopen zomer ontstond beroering omdat twee jongeren van 13 en 17 jaar oud in Mechelen een kat hadden doodgestampt. In maart 2016 mishandelden jongeren in Friesland een aangespoelde bruinvis. Ze sleepten hem met een touw over de straat tot de ingewanden eruit kwamen.

© rr

Moeder vermoorden

In Rusland werd Alina Orlova (17) gearresteerd omdat ze barbaarse video’s van het mishandelen van katten en honden op Facebook had gezet. Ze verklaarde later dat ze eigenlijk haar moeder wou vermoorden. Onlangs raakte pup Pascal de gevoelige snaar bij gebruikers van sociale media. Het diertje was helemaal met lijm ingesmeerd door kinderen.

Twee jaar geleden raakte bekend dat jongeren op de oude begraafplaats in de Van Heybeeckstraat in Merksem zwerfkatten en kippen in zakken vingen om de dieren met stokken dood te slaan.

In 2000 knuppelden drie kinderen van 13 en 14 jaar de zwarte zwaan van parkvijver De Mik in Brasschaat dood. In Sint-Truiden werden de berggeitjes van rusthuis Meihof dan weer door jongeren doodgeschoten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER