Ludwig Simon, Christophe Deborsu en Annick De Wit.
Volledig scherm
PREMIUM
Ludwig Simon, Christophe Deborsu en Annick De Wit. © Joel Hoylaerts - Photo News

Dwars door Wallonië, deel 2: “Straks vragen Vlamingen hier asiel aan. Als klimaatvluchteling”

“België is al 10 jaar dood”, zei Bart De Wever — ‘Barst De Wever’ noemen Frans­taligen hem soms. Wat vinden de Walen daarvan? Hoe zien zij België, de Vlamingen, nu en straks? HLN-journaliste ­Annick De Wit en haar Waalse man Christophe ­Deborsu, politiek journalist bij RTL, nemen de trein dwars door Wallonië en ­noteren de soms dwarse meningen. ‘Dorsale wallonne’, de Waalse ruggengraat, heet ook de spoorlijn die de belangrijkste steden verbindt. Deel 1 (Doornik-Saint-Ghislain-Bergen) kan u hier lezen.  Vandaag wordt het een reis van extremen, waarin ze de armste én de rijkste Waalse grootstad aandoen.

47 reacties

  • Marco Maerten

    4 jaar geleden
    Johan Lanoot? U laat zich graag misleiden door gecreerde mythes,maar daar blijft het bij.Ik werk reeds 26 jaar in hotels in Zwitserland en kan gerust zeggen dat het nederlands bij de waalse sneeuwklassen zowel bij kinderen als volwassenen best meevalt.Ik ken veel vlaamse medewerkers die nog geen woord frans begrijpen...compris ou pas compris?
  • Ronny Ooijen

    4 jaar geleden
    johan lanoot, als vanaf morgen alle Walen plotseling bijvoorbeeld Duits spreken, heb ik daar nog altijd geen last van. Sommige leden van N(V)-Blabla hebben geen enkel probleem met het feit dat men daar de Franse taal gebruikt aangezien die leden daar een buitenverblijf hebben.
  • Joris Janssens

    4 jaar geleden
    Het enigste goede dat in belgie is is het Duitstalige gedeelte.Daar wil ik wel naartoe.Het Franstalige gedeelte is arm arm arm.En dat is een verzuurde bevolking die neerkijkt op de Vlaming.Kom veel in Wallonië maar hoe meer je er komt hoe harder het opvalt.
  • Ives Ameel

    4 jaar geleden
    Niet zo lang geleden waren de Vlamingen inderdaad economische vluchtelingen in de Walen, daar werden ze behoorlijk betaald terwijl ze in Vlaanderen niet menswaardig konden leven met wat ze daar als loon kregen. De natte droom van de Nva een Vlaanderen met slaafjes die ze met moeite moeten betalen zoals vroeger.
  • Piet Vanderhaagt

    4 jaar geleden
    Ik zal daar geen asiel aanvragen als klimaat vluchteling, maar zeer zeker als door pestbelasting geplaagde vluchteling.
  1. Kinderen delen hun grootste vragen over de oorlog: “In mijn bed denk ik soms aan Gaza en Oekraïne. Straks is dit misschien ook ons leven”
    PREMIUM

    Kinderen delen hun grootste vragen over de oorlog: “In mijn bed denk ik soms aan Gaza en Oekraïne. Straks is dit misschien ook ons leven”

    Zijn de kinderen in Vlaanderen bezig met de oorlogen die zich op dit moment afspelen? In het zesde leerjaar van basisschool De Twijg in Wijgmaal alleszins wel. Wahda (13), Lissa (12), Lola (11), Sien (11), Mohamed (11) en Titus (11) vertellen welke vragen, zorgen en angsten ze ervaren bij de oorlogsbeelden uit Gaza en Oekraïne. Vandaag, om vijf voor twaalf, stampen kinderen in meer dan tweehonderd Vlaamse scholen hard met hun voeten op de grond, op initiatief van SOS Kinderdorpen en Ketnet: “Waarom moeten de kinderen in Gaza dat allemaal meemaken?”
  2. Zonnepanelen en thuisbatterij met stekker straks ook in België toegelaten? “Lagere kosten, maar ze leveren minder op”
    Livios

    Zonnepane­len en thuisbatte­rij met stekker straks ook in België toegelaten? “Lagere kosten, maar ze leveren minder op”

    Kleine thuisbatterijen en zonnepanelen met een stopcontactstekker: ze bestaan, maar of je ze in België ook mag gebruiken, is niet duidelijk. Synergrid, de Belgische netbeheerderskoepel, wil daar verandering in brengen, omdat de vraag vanuit de markt zou toenemen. Maar is dat echt zo? Zijn de toestellen veilig en voordelig? En kun je ze in elke woning gebruiken? Bouwsite Livios vroeg het aan energie-expert Dirk Van Evercooren.