Videospeler inladen...

Coronavirus en olieconflict veroorzaken bloedbad op de beurzen, Bel-20 beleeft op een na slechtste dag 

De beurzen krijgen klappen. Van Azië over Europa tot de Verenigde Staten: overal gaan de indexen diep in het rood. Dat komt door het nieuwe coronavirus en het conflict tussen Rusland en Saudi-Arabië over de olieprijs. Staan we aan de vooravond van een nieuwe wereldwijde recessie? 

De Europese beurzen kleurden vandaag bloedrood. Ze verloren 6 tot 7 procent. De Bel20 sloot af met een verlies van 7,58 procent, het was de op een na slechtste beursdag ooit. De beurs van Parijs daalde 8,39 procent, het slechtste resultaat sinds 2008. De beurs van Frankfurt strandde op een verlies van 7,94 procent, het zwaarste verlies sinds 2001. Specialisten hebben het over een van de belangrijkste na-oorlogse beurscorrecties in Europa.  

Ook de aandelenbeurzen in New York zijn met buitengewoon zware koersverliezen gesloten. De Dow-Jones eindigde 7,8 procent lager. De belangrijke S&P 500-index, de korf van 500 belangrijkste Amerikaanse aandelen, werd 7,6 procent lager gezet en de technologiebeurs Nasdaq verloor 7,3 procent. Het zijn de grootste dalingen sinds de financiële crisis van 2008.

Wall Street was bij het begin van de handelsdag al meteen 7 procent kwijtgespeeld. De handel werd daarom voor een kwartier stilgelegd. Die automatische stillegging moet ervoor zorgen dat de forse verliezen afgeremd worden. Het was voor het eerst sinds 2008 dat die noodgreep werd toegepast.

De Aziatische beurzen kregen eerder vandaag forse klappen bij het opengaan. De Nikkei-index boerde meer dan vijf procent achteruit. In Hongkong: bedroeg het verlies 3,7 procent. En de Australische beurs kreeg een tik van 7,3 procent, wat het (virtuele) verlies op zo'n 80 miljard euro brengt.

De beursmalaise is een gevolg van de angst voor het coronavirus dat wereldwijd om zich heen grijpt, maar dat niet alleen. Experts kijken ook - en zelfs vooral - naar de olieprijzenoorlog die Rusland en Saudi-Arabië net nu uitvechten. De prijs van een vat ruwe olie daalde met dertig procent, de scherpste daling sinds de Golfoorlog in 1991. Dat ontging ook de Amerikaanse president Trump niet. 

"Nooit gezien"

Er is op dit moment een machtsstrijd aan de gang tussen de OPEC, de organisatie van olieproducerende landen, en Rusland. Die laatste wil de productie niet inperken. Om Rusland onder druk te zetten, reageerde Saudi-Arabië met een forse korting op de prijs, waardoor de olieprijs ondertussen met dertig procent is gezakt. Meer nog dan Rusland zelf, zullen de Russische bondgenoten Venezuela en Iran daar het slachtoffer van worden. 

Zo'n scherpe prijsdaling heb ik nooit gezien in mijn carrière'

Johan Mattart, algemeen directeur van de Belgische federatie van brandstoffenhandelaars

"Nooit gezien in mijn carrière, zo'n daling", zegt Johan Mattart, de algemeen directeur van de Belgische federatie van brandstoffenhandelaars. Het gunstige effect voor de consument hier is wel dat de prijs ook in België gaat zakken. "Eerst voor huisbrandolie, en later deze week ook aan de pomp. Het zal afhangen van de koers van de dollar, maar ongetwijfeld wordt dat een significante daling van enkele centen per liter." Huisbrandolie zou morgen 4,5 cent per liter goedkoper worden.

Staat er een nieuwe mondiale recessie voor de deur ?

Het lijkt er almaar meer op dat we aan de vooravond van een nieuwe wereldwijde recessie staan.  Dat zei ook hoogleraar economie Koen Schoors van de UGent in "De wereld vandaag" op Radio 1: "Er zat al een tijdje een recessie aan te komen. We hebben al een aantal jaren een hoogconjunctuur, een periode die eigenlijk ongezien lang was. Dus we verwachtten een afkoeling en plots komt daar bovenop het coronavirus dat alles versnelt." 

Bekijk de analyse van Michaël Van Droogenbroeck uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen