Nicolas Maeterlinck

Tiental klachten bij Instituut Gelijkheid Vrouwen en Mannen na #metoo-uitspraak strafpleiter Sven Mary

Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen heeft een tiental klachten binnengekregen na de ophefmakende uitspraak van strafpleiter Sven Mary afgelopen weekend in Het Laatste Nieuws. De advocaat zei dat hij geen vrouwelijke advocaten meer aanneemt, sinds een #metoo-incident met een vrouwelijke stagiaire. Op die uitspraak kwamen heel wat reacties. De Orde van Vlaamse Balies wijst naar de Brusselse stafhouder om eventueel op te treden, maar noemt de kwestie nogal vaag.

De bekende Brusselse strafrechtadvocaat Sven Mary deed de uitspraak dit weekend in Het Laatste Nieuws. De krant had "drie alfamannen" gevraagd hoe ze omgaan met de #metoo-beweging. Mary zei dat hij geen vrouwelijke advocates meer in dienst neemt. "Dat is jammer, want er studeren veel bekwame en intelligente dames af", zei hij in de krant. "Maar ik heb eens een probleem gehad met een stagiaire die beweerde dat ze haar slechte evaluatie te danken had aan het feit dat ze niet op mijn avances was ingegaan, en ik wil mezelf niet meer aan dat soort risico's blootstellen. Uiteraard heeft ze bot gevangen omdat haar klacht nergens op gebaseerd was."

Sinds de uitspraak heeft het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen een tiental klachten binnengekregen. "We gaan nu onderzoeken of het gaat om mensen die zeggen zélf slachtoffer te zijn, of om het gaat om mensen die aanstoot nemen aan de uitspraak", zegt Liesbeth Stevens van het Instituut.

Orde wijst naar Brusselse stafhouder

Intussen komt advocate Mieke Van Den Broeck van de actiegroep "Progress Lawyers Network" met kritiek richting de Orde van de Vlaamse Balies, de vereniging van advocaten zeg maar. Volgens Van Den Broeck moet die de uitspraak streng veroordelen. Hoewel de klacht tegen Mary ongegrond bleek, vindt Van Den Broeck toch dat er een probleem is binnen de advocatuur. "Er is echt een machocultuur aan de balie. Als er een debat georganiseerd wordt, zijn het enkel mannen. Terwijl het beroep aan het vervrouwelijken is. Vrouwen moeten ook binnen de advocatuur in goede omstandigheden kunnen werken. Als ze slachtoffer zijn van seksueel geweld, moeten ze bij de balie terechtkunnen", aldus Van Den Broeck in "De Ochtend" op Radio 1.

Luister hier naar advocate Mieke Van den Broeck in "De Ochtend" op Radio 1:

Ik weet niet of louter een zinnetje in de krant voldoende is voor de stafhouder om op te treden

Hugo Lamon, Orde van Vlaamse Balies

De Orde van de Vlaamse Balies is niet onder de indruk. "Ik heb vooral beweringen gehoord", zegt woordvoerder Hugo Lamon, ook in "De Ochtend" op Radio 1. "Als ik hoor dat men aan de zijde van de Vlaamse balie niet bezig is met welzijn, dan moet ik dat tegenspreken." Daarnaast blijkt uit een recente enquête bij de Orde niet dat er een probleem van machocultuur of seksisme zou zijn. "We hebben geen echte klachten over het feit dat vrouwen minder goed behandeld zouden worden dan de heren", zegt Lamon.

Een veroordeling van de uitspraak door de Orde komt er niet. "Over een individuele zaak kan ik niet veel zeggen. Natuurlijk moet iedereen wel te allen tijde de wet naleven. Specialisten zullen moeten aangeven of de uitspraak ergens een inbreuk op zou vormen", zegt Hugo Lamon. Voor een eventueel intern optreden, wijst de Orde naar de Brusselse stafhouder. "Als het gaat over individuele zaken, is het aan de stafhouder om eventueel iets te ondernemen. Maar ik weet niet of louter een zinnetje in de krant voldoende is voor de stafhouder om op te treden. Niemand weet echt goed wat er gebeurd is. We mogen dit niet overroepen. Maar als er klachten zijn, zullen die uiteraard behandeld worden."

Luister hier naar Hugo Lamon van de Orde van Vlaamse Balies in "De Ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen