Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

Formatieblog - Opdracht koninklijk opdrachthouders Dewael en Laruelle verlengd

Formatieblog - Opdracht koninklijk opdrachthouders Dewael en Laruelle verlengd
Beeld Photo News

De CD&V-leden hebben zich uitgesproken voor een federale regering met Vlaamse meerderheid, en dus met N-VA. Een duidelijke boodschap voor de koninklijke opdrachthouders Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR). Hoe moet het nu verder met de federale formatie? Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Blijf op de hoogte

Download hier de gratis app van De Morgen en krijg een bericht bij de belangrijkste updates.

Live

  1. Opdracht Dewael en Laruelle verlengd

    Koning Filip heeft de opdracht van Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) verlengd. De koninklijke opdrachthouders zijn gevraagd om "verder de nodige initiatieven te nemen om snel een regering te vormen". Dewael en Laruelle zullen uiterlijk op 16 maart een eindverslag uitbrengen

    Beeld Photo News
  2. Koninklijke opdrachthouders bij koning

    Koninklijke opdrachthouders Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) zijn zonet op het paleis ontvangen om verslag uit te brengen bij de koning. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  3. Groen: 'Geen ernstige manier van werken'

    Groen betreurt de houding van CD&V bij de formatie. “Dit is geen ernstige manier van werken”, luidt het oordeel van voorzitter Meyrem Almaci. “Ik doe een oproep tot ernst en sérieux van de politieke klasse. Iedereen beseft dat er geen gemakkelijke oplossingen zijn maar in het belang van de gezondheidstoestand van onze burgers, onze economie, ons klimaat is de situatie dringend.”

    Volgens Almaci is het tijd om verder te kijken dan paars-geel: “De paars-gele piste werd 8 maanden lang zonder resultaat geprobeerd.

    De partij pleit voor een Vivaldicoalitie met liberalen, socialisten, christendemocraten en groenen. Die coalitie vertegenwoordigt meer dan 49 procent van de Vlamingen en heeft een meerderheid in heel het land, luidt het. 

    Groen-voorzitter Meyrem Almaci.Beeld BELGA
  4. Analyse

    Neen, CD&V is niet van plan om N-VA te lossen. Meer zelfs: als N-VA niet volwaardig mag participeren aan de formatiegesprekken, dan moeten de koninklijke opdrachthouders ook niet meer op CD&V rekenen. De partij verhardt haar toon na een bemoedigende ledenbevraging.

    Lees hier de analyse: CD&V dwingt koninklijke opdrachthouders tot plan B

    CD&V-voorzitter Joachim Coens.Beeld Photo News
  5. Coens wil dat N-VA betrokken wordt bij formatie

    'De ledenbevraging toont aan dat onze partijkoers wordt gesteund door onze leden', heeft CD&V-voorzitter Joachim Coens tijdens een persconferentie gezegd. ‘Onze inhoudelijke prioriteiten zijn koopkracht, rechtvaardige fiscaliteit en betaalbare zorg.’

    CD&V wil enkel samenzitten over een nieuwe federale regering als N-VA ook bij die gesprekken mag zijn. Een duidelijke boodschap naar de koninklijke opdrachthouders Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR).

    Joachim Coens.Beeld Tim Dirven
  6. Meerderheid CD&V-leden wil N-VA in federale regering

    63 procent van de CD&V-leden wil dat de volgende federale regering een Vlaamse meerderheid heeft, en dat N-VA dus mee in de regering moet. Dat blijkt uit de bevraging die de partij afgelopen weekend intern organiseerde. Lukt dat niet, dan wil 41 procent van de deelnemers van de enquête dat er voor de oppositie wordt gekozen. 37 procent kiest in dat geval wel voor de Vivaldi-coalitie, paars-groen aangevuld met CD&V. Slechts 12 procent wil nieuwe verkiezingen. De resultaten worden momenteel besproken op het partijbureau, CD&V-voorzitter Joachim Coens zou later een verklaring afleggen.

  7. Partijbureau begonnen

    Het partijbureau van CD&V is begonnen op de Wetstraat 89. De kopstukken leken vooraf niet van plan om hun standpunt rond de federale regeringsdeelname te wijzigen. Rond 12 uur zou partijvoorzitter Joachim Coens de pers te woord staan.

  8. Schuld van PS en Ecolo

    Voormalig vicepremier Kris Peeters wijst met een beschuldigende vinger naar PS en Ecolo. “Zij weigeren om met bepaalde partijen zoals N-VA te spreken. Daar moet eerst iets aan gedaan worden.”

    Kris Peeters.Beeld BELGA
  9. Voorlopig geen bocht richting Vivaldi

    Hendrik Bogaert verdedigt de piste-Geens, een staatshervorming voor meer confederalisme: "Het zou het beste zijn dat Vlaanderen en Wallonië een soort lidstaat van België worden."

    Tot nu toe lijkt er geen sprake van een bocht richting een Vivaldi-coalitie . Ook oud-premier Mark Eyskens hamert bij het binnengaan van het partijbureau op de noodzaak van een Vlaamse meerderheid in de volgende federale regering.

  10. Eric Van Rompuy komt aan op partijbureau

    Zaterdag kwam voorzitter Joachim Coens (CD&V) met een opmerkelijk initiatief: 27.000 leden ontvingen een enquête in hun mailbox, waarbij onder meer gevraagd wordt wat ze vinden van de strategie om bij de federale onderhandelingen vast te houden aan een Vlaamse meerderheid. 

    Bij aankomst op het partijbureau zegt Eric Van Rompuy (CD&V) daarover: “Ik ken de uitslag van de enquête nog niet, maar het zou vreemd zijn als de basis zou ingaan tegen het standpunt van de partijtop.”

    Eric Van Rompuy.Beeld RV
  11. 'Kan ons politiek systeem modernisering aan?'

    "Er zijn vele redenen om snel een nieuwe regering te vormen", schrijft politicoloog Carl Devos in zijn wekelijkse column. "Een ervan: omdat het cynisme in de Wetstraat door het dak gaat. Dat blijft allicht niet zonder gevolgen in de volgende peiling, die er zo aankomt. En de formatie danig kan beïnvloeden."

    Carl Devos.Beeld DM
  12. 'Niemand bevraagt de Franstalige zijde'

    CD&V-voorzitter Joachim Coens (CD&V) tempert de verwachtingen vanochtend. Hij vindt de focus op een mogelijke koerswijziging van zijn partij in de stokkende federale formatie "sterk overdreven". Dat zei hij maandag in De Ochtend op Radio 1. "Dat niemand de Franstalige zijde bevraagt, maar alle ogen op ons gericht zijn, begrijp ik niet goed."

  13. Cruciale dag voor Vivaldi-coalitie?

    Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) brengen deze namiddag om 16 uur verslag uit bij de koning. De voorzitters van Kamer en Senaat hebben de voorbije weken geprobeerd om de liberalen, socialisten, groenen en christendemocraten rond de tafel te krijgen om formatiegesprekken te beginnen. CD&V houdt voorlopig vast aan de Vlaamse meerderheid, maar heeft de leden bevraagd over die koers. Een partijbureau moet deze voormiddag duidelijkheid brengen.