Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Getty Images/iStockphoto

Kwart kleuters spreekt thuis geen Nederlands

Steeds meer kleuters en leerlingen van Vlaamse scholen spreken thuis geen Nederlands. Vorig schooljaar sprak bijna een kwart van de kleuters thuis een andere taal. Bij lagere schoolleerlingen ging het om ruim één op de vijf. Dat blijkt uit nieuwe cijfers over de leerlingenkenmerken. Statistiek Vlaanderen heeft die maandag gepubliceerd. 

19 reacties

  • Julien Cuypers

    4 jaar geleden
    Constant wordt ons door allochtonen verweten dat wij ze niet genoeg kansen geven. Maar kijk dit is al een heel groot start probleem, waarin zij totaal niet geinteresseerd zijn om de taal te leren van het land waar ze hebben voor gekozen te wonen. Zij denken met hun taal die totaal niet relevant is in het Westen verder te kunnen. Als men later kansen wil hebben zal dit het allereerste zijn wat ze nodig zullen hebben.
  • Jacques-Philippe Leclerc

    4 jaar geleden
    Een Frans echtpaar met hun zoontje van ongeveer 6 jaar, waren verdwaald in het bos. De vrouw vroeg aan mij, in het Frans naar de juiste richting. Met tenen krullende plat Vlaams, gaf ik hun de richting aan, ze keken naar het kleine jongetje, en hij vertaalde het perfect in de Franse taal... "Merci", en ze liepen weer blij verder... Conclusie: We wonen in België, leer alle talen...
  • Thiery Vansweevelt

    4 jaar geleden
    Hier in West-Vlaanderen durf ik wedden dat het zeker 95% is, om dan nog van Limburg maar te zwijgen. In Antwerpen denken ze dat ze Nederlands spreken maar eigenlijk is het 'Schoen Vloms'.
  • Kristof Degros

    4 jaar geleden
    Tsja bempampering he ... Waarom geen verplichte inburgering en taaltest voor je kan genieten van ons sociaal systeem ? Als je de moeite niet doet om aan te passen hoor je hier niet thuis. Natuurlijk zijn er ook anderen die echt wel de moeite doen, spijtig genoeg is dit de minderheid.
  • julien de meulder

    4 jaar geleden
    hoelang zijn die ouders al hier.ik dacht dat ze de taal eerst moeten beheersen voor ze naar de kas kunnen passeren ik ken er die al 30 jaar hier zijn en willen de taal niet spreken en daar word nog altijd niets tegen gedaan maar ze zijn nog altijd welkom. zo ziet ge ze willen niet integreren alleen onze centen. politiekers word eens wakker AUB