België telt 39 nieuwe besmettingen

Themabeeld © REUTERS

Er zijn 39 nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus in België. In totaal zijn er in ons land nu 239 besmettingen vastgesteld sinds het begin van de epidemie.

edm

Het netwerk van het nationale referentielaboratorium testte zondag 334 stalen. Daarvan testten 39 stalen positief op het sars-CoV-2-virus. Het gaat om 22 Vlamingen, 7 Brusselaars en 10 Walen. Het totaal besmettingen staat nu op 239.

‘Er is momenteel een beginnende, maar nog erg beperkte circulatie van het virus onder de Belgische bevolking’, meldt de FOD Volksgezondheid. ‘Omdat de reizigers uit Noord-Italië naar zowat alle gemeenten in België terugkeerden na hun vakantie, ontstaat die lokale circulatie vanop verschillende plekken verspreid over het grondgebied.’

Maar niet alle besmette Belgen zijn recent op reis geweest. Ook bij twee besmettingen die vrijdag werden vastgesteld in het UZ Brussel bleken de patiënten geen relevante reisgeschiedenis te hebben die hun besmetting kan verklaren.

‘Volstrekt normaal bij een epidemie’, benadrukt viroloog Marc Van Ranst aan Bruzz. ‘We zijn toe aan de tweede generatie patiënten, die geen link meer hebben met reizen in het buitenland. Een verdere verspreiding van het virus zou kunnen worden beperkt als alle besmette personen perfect worden geïsoleerd, maar dat is zeer onwaarschijnlijk. Sommige mensen met milde symptomen zullen bijvoorbeeld naar hun werk gaan en anderen besmetten.’

De FOD Volksgezondheid benadrukte zondag al dat er in het weekend minder stalen worden ingestuurd, en dat het een van de verklaringen kan zijn voor de beperkte stijging.

Klik hier voor de belangrijkste artikels over het coronavirus

In het zog van Marc Van Ranst: ‘Ik maak me geen illusies, de guillotine staat al klaar’

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Zo scherp hij is als tweep, zo bedaard is de viroloog in Marc Van Ranst. Maar wel twee keer een krijger. ‘We gaan hier ongelofelijk veel uit leren. Geen enkele epidemie is ooit beter in kaart gebracht.’ Verslag van een dag in de race tegen corona.

 

Italië zet alles op alles om coronavirus in te dammen

In één dag kwamen er in Italië 133?doden bij. Het hele gewest Lombardije en veertien noordelijke provincies gaan als het ware op slot.

Ook Wall Street crasht door corona-angst en oliepaniek

Ook in Europa openden de beurzen vanochtend bijna overal zwaar in het rood. © EPA-EFE

Na de Europese beurzen kleurt ook Wall Street bloedrood. Omdat de S&P 500 kort na de opening meer dan 7 procent zakte, werd de handel er zelfs tijdelijk stilgelegd. De paniek bij de beleggers dijt zo steeds verder uit.

De Amerikaanse beurzen volgden deze namiddag het Europese voorbeeld en doken meteen zwaar in het rood. De Dow Jones opende 6,8 procent lager, de brede S&P 500 en techbeurs Nasdaq deden daar niet voor onder. Het pessimisme bij de beleggers was er zelfs zo groot, dat de handel op de Amerikaanse beurzen even werd stilgelegd. De S&P 500 daalde immers tot over de drempel van 7 procent, waardoor automatische schokdempers werden ingesteld.

Ook Europese beurzen kleuren bloedrood

De regels op Wall Street schrijven namelijk voor dat de handel op de S&P 500 stopt voor een kwartier als de koers binnen 25 minuten na de opening met 7 procent daalt. Als de koers later op de dag op enig moment 13 procent daalt, zal er nog een kwartier pauze komen. Bij een daling van 20 procent sluit de beurs de rest van de dag.

Inmiddels is de beurshandel in de VS opnieuw hervat. Met als resultaat dat de S&P 500 kort daarna zelfs even 7,2 procent in het rood koerste en daarmee liefst 18 procent lager dook dan op de historische koerspiek van 19 februari. De Dow Jones (-6,5 procent) en techbeurs Nasdaq (-6 procent) deelden mee in de klappen. De VIX, die de verwachte volatiliteit meet op de beurzen en daarom bekend staat als 'angstbarometer', klom maandag boven de 60. Dat is het hoogste niveau sinds 2008.

Niet alleen in de VS is er vandaag paniek bij de beleggers. Ook in Europa kampen de meeste beurzen met zware verliezen. De Eurostoxx 50 koerste vanmorgen na een tiental minuten al zo’n 5 procent lager om bij de start van de namiddag zelfs 7,6 procent te verliezen. Na de barslechte opening op Wall Street, dook de Eurostoxx 50 zelfs eventjes ruim 9 procent in de min. Om daarna kort voor 16 uur, in het spoor van een licht herstellend Wall Street, het verlies enigszins te beperken tot 6,7 procent.

Alle Europese beurzen delen mee in de klappen. De Bel20, de sterindex van de Brusselse beurs, opende eveneens 7 procent in het rood, maar herstelde daarna toch enigszins. Maar door het slechte nieuws op Wall Street ging het rond 15 uur opnieuw steil bergaf naar -7,5 procent. Om kort voor 16 uur weer wat op te krabbelen en het verlies lichtjes te beperken tot 6,5 procent.

Prijzenoorlog op oliemarkt

Aanleiding tot de beurspaniek is de spectaculaire duik van de olieprijs die vanochtend met ruim 30 procent kelderde tot iets meer dan 30 dollar per vat. Die olieprijs nam een duikvlucht als gevolg van het plotse opflakkeren van een prijzenoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland. Gevolg daarvan was de grootste daling in de olieprijs sinds de start van de Golfoorlog. Alleen op 17 januari 1991 was de procentuele daling van de olieprijs groter.

Onder aanvoering van Saudi-Arabië probeerden de Opec-landen dit weekend tot afspraken te komen over productievermindering. Maar Rusland spartelde tegen en wilde hiermee wachten tot juni. In reactie daarop hebben de Saudi’s flinke prijskortingen aangekondigd en hun oliekraan opengezet, wat de olieprijs spectaculair deed kelderen. Waarop Rusland ook zijn oliebedrijven liet weten dat ze zoveel olie mogen oppompen als ze willen.

Bovenop deze aanbodschok op de oliemarkt komt bovendien sowieso al een vraagschok veroorzaakt door de voortwoekerende coronacrisis. Vanochtend liet het Internationaal Energie Agentschap (IAE) weten in een nieuw rapport - dat opgemaakt werd vooraleer de prijzenoorlog tussen Rusland en Saudi-Arabië dit weekend uitbrak - dat de wereldwijde vraag naar ruwe olie door het nieuwe coronavirus voor het eerst sinds 2009 zal dalen. En dat met zo’n 90.000 vaten per dag.

Angst voor recessie

Veel beleggers zijn vandaag dan ook in paniekmodus. De corona-angst maakt daarbij in sneltempo plaats voor een breedgedragen vrees op de financiële markten voor een economische recessie. In een nieuw rapport voorspelt de Nederlandse Rabobank vanochtend bijvoorbeeld dat ook als het coronavirus zich niet verder verspreidt, de economische groei bij onze noorderburen sowieso halveert. In het geval van een pandemie blijft er zelfs nauwelijks groei over, aldus Rabobank.

Andere economen, zoals Frank Vranken van vermogensbank Puilaetco, voorspellen dan weer dat een technische recessie in Europa nu zo goed als onvermijdelijk is. Zowel Duitsland als Italië lijkt daaraan nu al niet meer te kunnen ontsnappen.

Klik hier voor de belangrijkste artikels over het coronavirus