© Shutterstock

Nederlandse Gezondheidsraad waarschuwt voor gebruik van antibacteriële zeep

De Gezondheidsraad, een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan bij onze noorderburen, waarschuwt voor desinfecterende middelen. De reden? Als we ze te veel gebruiken, zouden we er net ziek van kunnen worden. Viroloog Marc Van Ranst vindt antibacteriële zeepjes vooral niet nuttig.

vwh

Wie te vaak desinfecterende producten gebruikt, zou onder meer bacteriën die nuttig zijn voor de mens doden en dat kan ertoe leiden dat ziekteverwekkers er beter tegen kunnen. “Desinfecterende middelen zouden alleen gebruikt moeten worden waar ze echt nodig zijn”, staat er woensdag in een advies op de site van De Gezondheidsraad. Daarmee wordt bedoeld dat de producten vooral handig zijn om medische apparatuur te ontsmetten en zo infecties bij mensen en dieren te voorkomen.

Je handen keer op keer wassen met antibacteriële zeep en dergelijke heeft niet veel zin. “Het effect is niet bewezen. Het leidt tot resistentie, waarbij ook weerstand tegen antibiotica kan ontstaan”, staat er nog te lezen. Het adviesorgaan pleit daarom voor een beleid waarbij er zorgvuldiger met de producten wordt omgesprongen.

Onnuttig

Viroloog Marc Van Ranst geeft de Nederlandse instantie gelijk. Meer nog, hij vindt antibacteriële zepen onnodig. “Antibacteriële producten zijn eigenlijk oplichterij. Het is genoeg om je handen te wassen met gewone zeep, eventueel een keertje extra. De normale bacteriën op je huid laat je beter met rust. Ons lichaam is niet steriel en dat hoeft ook helemaal niet, behalve als je iemand gaat opereren”, klinkt het.

Hij voegt eraan toe dat te vaak desinfecterende gebruiken dichtbij smetvrees komt. “Was je handen gewoon voor het eten, na elk toiletbezoek en als je thuiskomt van school of het werk. Desnoods enkel met stromend water. Dat zal al een enorm verschil maken”, klinkt het. Van Ranst laat nog weten dat je wellicht ook niet doodziek zal worden als je te veel desinfecterende middeltjes gebruikt. “Dat is niet bewezen”, zegt de viroloog. “Het is wel niet nuttig. Dus hou je geld en koop er liever een goed boek mee.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer