Direct naar artikelinhoud
AnalyseCD&V

Er zijn nog maar twee opties voor de koninklijk opdrachthouders nu CD&V haar toon verhardt

Joachim Coens gaf een persconferentie na het partijbureau.Beeld Tim Dirven

Neen, CD&V is niet van plan om N-VA te lossen. Meer zelfs: als N-VA niet volwaardig mag participeren aan de formatiegesprekken, dan moeten de koninklijke opdrachthouders ook niet meer op CD&V rekenen. De partij verhardt haar toon na een bemoedigende ledenbevraging.

Koninklijk opdrachthouders Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) moeten op zoek naar een nieuwe strategie. Het duo had gehoopt dat CD&V vandaag de bocht zou inzetten richting een Vivaldi-coalitie zonder N-VA. Maar CD&V blijft aandringen op een federale regering die een meerderheid heeft langs Vlaamse zijde. Met N-VA erbij. Daardoor hebben Dewael en Laruelle nog maar twee opties: van strategie veranderen of deze namiddag hun opdracht aan de koning teruggeven.

“N-VA moet een volwaardige kans krijgen om te participeren”, zei CD&V-voorzitter Joachim Coens op een persconferentie na het partijbureau van de christendemocraten. Als Dewael en Laruelle dat advies niet opvolgen, dan moeten ze ook niet meer op CD&V rekenen. “Ja, dat is een duidelijke boodschap aan de koninklijke opdrachthouders.” Daarmee bevestigt Coens ook wat N-VA-voorzitter Bart De Wever al zei, namelijk dat Dewael en Laruelle tot nu toe toewerken naar een Vivaldi-coalitie, of iets gelijkaardigs.

Ledenbevraging

Aanleiding voor het aangescherpte standpunt is de verrassende bevraging die CD&V afgelopen weekend organiseerde bij haar eigen leden. Daarbij werd hen gevraagd of het goed is dat CD&V blijft aandringen op een regering met een meerderheid langs Vlaamse zijde. De bevraging leek een middel voor de partijtop om na maanden het been stijf te houden dan toch de bocht in te zetten richting Vivaldi. Maar dat blijkt dus niet het geval.

In totaal vulden iets meer dan 7.000 leden de bevraging in. Onder hen schaarde 63 procent zich achter het partijstandpunt om vast te houden aan een Vlaamse meerderheid. “De partijkoers wordt bevestigd door de leden”, zegt Coens. Dat is een opluchting voor de hele partijtop, want die besefte dat de enquête ook een aanzienlijk risico inhield. “Als de leden ingaan tegen ons standpunt, dan zitten we met een crisis”, zei een boegbeeld voor de start van het partijbureau.

Opvallend is dat de leden ook nog konden aangeven welke inhoudelijke standpunten CD&V zou moeten verdedigen in de federale formatie. De eerste prioriteit die zij naar voor schoven, was een rechtvaardige fiscaliteit en meer koopkracht. De tweede was betaalbare en toegankelijke zorg. Dat zijn sociale thema’s waarover de standpunten tussen CD&V en N-VA toch wat uiteenlopen. “Deze prioriteiten zullen wij nastreven in de formatie”, zegt Coens.