Direct naar artikelinhoud
Economie

Slechtste beursdag sinds 2008: Bel20 incasseert verlies van 7,58 procent, Wall Street tijdelijk stilgelegd

Slechtste beursdag sinds 2008: Bel20 incasseert verlies van 7,58 procent, Wall Street tijdelijk stilgelegd
Beeld BELGA

De beurzen kregen vandaag wereldwijd rake klappen. De Bel20 beleefde de op één na slechtste beursdag ooit. Op Wall Street werd de handel zelfs een kwartier stilgelegd nadat de beurzen met zware verliezen openden. 

en

Bij de start van de handelsdag kregen de Europese beurzen een ongekend zware klap na al tweeënhalve week van grote dalingen. De Bel20 opende 7 procent lager, en beleefde vandaag de op één na slechtste beursdag ooit. De Brusselse sterindex sloot af met een verlies van 7,58 procent.

Het is van de financiële crisis van 2008 geleden dat de Bel20 zo’n verlies moest slikken. Op 29 september 2008, in volle Fortis-crisis, verloor de Bel20 7,98 procent. De Bel20 staat nu op het laagste niveau sinds eind december 2018.

Overal in Europa stonden verliezen van meer dan 7 procent in de tabellen. Amsterdam verloor 7,6 procent, Frankfurt 7,94 procent en Parijs zelfs 8,39 procent. De Stoxx Europe 600, een brede Europese index, verloor 7,4 procent. Dat is het grootste verlies sinds de financiële crisis van oktober 2008.

Video wordt geladen...

Olieprijzen

“Beleggers hadden tot nu toe het gevoel dat het wel zou meevallen met de economische impact van het coronavirus”, zegt Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis. “Maar het nieuws dat 16 miljoen mensen in quarantaine werden gezet heeft toch voor een paniekreactie gezorgd. En daar kwam nog eens de prijzenoorlog tussen Rusland en Saudi-Arabië bovenop.”

De olieprijs zakte afgelopen nacht met 30 procent van 46 dollar naar even boven de 30 dollar, nadat Russen en Saudi’s besloten een prijzenoorlog te beginnen. Begin dit jaar kostte een vat olie nog 68 dollar per vat, wat betekent dat de olieprijs meer dan is gehalveerd. Deze plotselinge daling voedde de crisissfeer op de beurzen die er al heerste door het coronavirus.

Wall Street

Ook in New York kenden de beurzen de grootste daling in jaren. De Dow-Jonesindex eindigde met een verlies van 7,8 procent op 23.846,35 punten. De breed samengestelde S&P 500 werd 7,6 procent lager gezet op 2746,15 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 7,3 procent op 7950,67 punten. Dat zijn de grootste dalingen sinds de financiële crisis van 2008.

Vijf minuten na de start was de handel vanmorgen voor een kwartier stilgelegd. De Dow-Jonesindex was op dat moment 7 procent gekelderd tot 24.063 punten. De breed samengestelde S&P 500 werd 6,9 procent lager gezet op 2.768 punten en techbeurs Nasdaq verloor 6,8 procent op 7.991 punten.

Het stilleggen van de handel is een automatische maatregel wanneer de S&P 500 7 procent naar beneden duikt. De volgende pauze zou er komen als de S&P 500 13 procent lager zakt dan het slotcijfer van vrijdag. Zakken de aandelen 20 procent, dan wordt de handel voor de rest van de dag stilgelegd. 

Dergelijke handelspauzes, circuit breakers genoemd, werden voor het eerst ingevoerd na een beurscrash in oktober 1987. De automatische stillegging moet ervoor zorgen dat de forse verliezen afgeremd worden. Vandaag bleek de maatregel te helpen: nadat de handel hervat werd, won de S&P 500 weer lichtjes terrein, tegen 10 uur plaatselijke tijd stond ze nog 6 procent in de min.  

Prijzenoorlog

De Aziatische beurzen doken vandaag als eersten omlaag. De beurs in Tokio daalde met 5,5 procent, die in Sydney met 7,3 procent en die in Seoel met 4,4 procent.

Saudi-Arabië heeft de oliekraan opengedraaid vanwege een ruzie met Rusland, waardoor de olieprijs met 30 procent is gezakt. Een vat ruwe olie kostte kort na het opengaan van de Aziatische beurzen iets meer dan 30 dollar. Dat is de grootste prijsdaling sinds het begin van de Eerste Golfoorlog in 1991. 

“Normaal gesproken zou dit niet zo’n grote impact hebben, maar doordat iedereen toch al gespannen is, zijn beleggers bang en zien we paniek op de markten”, zei Michael McCarthy van het Britse CMC Markets tegen persbureau Reuters. 

Straffen

Saudi-Arabië wil Rusland straffen omdat Moskou afgelopen weekend niet is ingegaan op een voorstel van de Opec. Deze organisatie van olieproducerende landen had een extra vergadering ingelast omdat er vanwege de uitbraak van het coronavirus veel minder vraag is naar olie. Hierdoor is de prijs van de olie flink verlaagd, en de Opec besloot de olieproductie met 1,5 miljoen vaten per dag te verlagen om die prijsdaling te stoppen. Maar Rusland, dat geen lid is van de Opec, ging hier niet in mee.

Moskou heeft laten weten nu ook zo veel mogelijk olie te gaan oppompen. “Alle voorspellingen zijn in één klap waardeloos geworden”, zei Jonathan Barratt van Probis Securities in Sydney tegen persbureau Reuters. “Dit wordt een prijzenoorlog om omzet veilig te stellen.”

Volgens De Leus is die prijzenoorlog niet per se slecht nieuws. “Het is dubbel. Aan de ene kant begrijp ik de beleggers niet zo goed. Lage olieprijzen zijn goed voor de consument, zij zullen blijven consumeren. En dat kan de economie wel gebruiken. Tegelijkertijd zullen een aantal kleinere oliebedrijven in de Verenigde Staten die olie winnen via schaliegas misschien wel in de problemen komen als zij hun risicovolle obligatieleningen niet meer kunnen terugbetalen. Bovendien zal dit nieuws een effect hebben op de beurswaarden van bedrijven als Shell en ExxonMobil.” 

De Leus pleit er vooral voor om de nieuwsberichten in perspectief te zien. “Er zijn 107.000 besmettingen op een wereldbevolking van 8 miljard. Dat is allemaal relatief. Kijk naar de SARS-pandemie in 2002. Zodra de snelheid van besmettingen afnam, begonnen de beurzen zich snel te herstellen. De beurs zal nog een aantal weken volatiel blijven. Maar in China staat de beurs weer op het hoogste punt sinds begin dit jaar.” De hoofdeconoom van BNP Paribas sluit dan ook graag af met een volkswijsheid: “Het donkerste moment van de nacht valt net voor de zon opkomt. En dat punt lijken we bijna te hebben bereikt.”