Direct naar artikelinhoud
Dossinkazerne

Wetenschappers nemen ontslag uit raad Dossin-kazerne

Na het ontslag van directeur Busch duurde het tot gisteren voor er een gesprek met het bestuur volgde.Beeld Tim Dirven

Negen wetenschappers stappen op uit de wetenschappelijke raad van de Kazerne Dossin, het museum over jodenvervolging in Mechelen. Ze namen de beslissing na een ontmoeting met de raad van bestuur.

In een brief geven de negen wetenschappers uitleg bij hun vertrek uit de wetenschappelijke raad. Het gaat onder meer om historicus Bruno De Wever (UGent), ethicus Freddy Mortier (UGent), rector Herman Van Goethem (UAntwerpen) en mensenrechtenexpert Tine Destrooper (UGent). Ze verwijzen naar het ontslag van directeur Christophe Busch in november en dat het dan tot 9 maart moest duren om daarover een gesprek te hebben met de raad van bestuur. Dat gesprek zou volgens een aanwezige ‘zeer moeilijk’ verlopen zijn.

Het ontslag van directeur Busch zorgde voor onenigheid over de rol van het museum. De raad van bestuur lijkt het museum vooral te zien als een memoriaal ter herdenking van de Holocaust-slachtoffers, terwijl een deel van de wetenschappelijke raad een actuelere rol ziet voor het museum, in discussies over mensenrechten en extremisme.

Sinds Busch’ ontslag stellen de wetenschappers vast dat “de wetenschappelijke invulling van het luik Mensenrechten niet meer noodzakelijk wordt gegarandeerd”. Intussen was er de plotse annulatie van een prijsuitreiking van Pax Christi, omdat de gelauwerde Brigitte Herremans te gevoelig zou liggen bij een deel van de Joodse gemeenschap. De wetenschappers beklagen dat er daarna geen excuses volgden voor de “grove en eerloze wijze” waarop Herremans de deur werd gewezen.  

“Het is voor ons evident dat Kazerne Dossin, als plaats van herinnering, niet het terrein kan zijn waarop de huidige politiek van de Staat Israël wordt geagendeerd”, zo staat in de brief van de negen wetenschappers. “We mogen niet de indruk wekken dat we uitgerekend op deze plaats, de 25.000 Joodse slachtoffers die er worden herdacht, zouden instrumentaliseren in een politiek conflict waar zij niets mee te maken hebben.”

Na het gesprek zien deze academici niet hoe ze “op aanvaardbare en wetenschappelijk verantwoorde wijze in dit Comité kunnen zetelen”. Dit weekend gaven een aantal van hen al in een gesprek met De Morgen aan dat ze aan ontslag dachten. (bst)