Mechels stadsbestuur bezorgd over reputatie Kazerne Dossin

Kazerne Dossin © © Gil Plaquet

Het stadsbestuur van Mechelen, waar Kazerne Dossin gehuisvest is, is bezorgd over de reputatie, het morele gezag, de maatschappelijke rol en de internationale uitstraling van het museum. De helft van de wetenschappelijke raad stapte maandag op na ongenoegen over de manier waarop Kazerne Dossin wordt bestuurd.

Het schepencollege reageert dinsdag op het collectief ontslag. “Wij zijn ons als schepencollege heel bewust van de delicate context waarin het museum, memoriaal en documentatiecentrum opereren”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Open Vld). “Vanuit die bezorgdheid hebben wij reeds in reactie op het ontslag van de algemeen directeur en de problemen rond de prijsuitreiking van Pax Christi een gesprek aangevraagd met de raad van bestuur van Kazerne Dossin.”

Het stadsbestuur tilt zwaar aan het ontslag van de gerenommeerde historici die allen behoren tot de academische top van Vlaanderen. “Dit is dan ook geen incident, maar een problematische evolutie”, gaat Vandersmissen verder. Het stadsbestuur roept iedereen, maar vooral de Vlaamse regering, op om Kazerne Dossin dringend terug op het rechte spoor te brengen.

“Het herdenken van de uniciteit van de Holocaust moet op een evenwichtige manier samengebracht worden met aandacht voor de mensenrechten in de wereld vandaag, evident binnen een goed onderbouwde wetenschappelijke context. Dossin mag geen oord van conflict zijn, maar een plaats van bezinning en een huis van waaruit de menselijke waardigheid en mensenrechten steeds verdedigd en uitgedragen worden”, aldus de burgemeester.

Titelvoerend burgemeester en huidig Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) is lid van de raad van bestuur en de algemene vergadering.

Op de gemeenteraad van 16 december 2019 vroeg oppositiepartij CD&V om de werkingssubsidie van de stad aan Kazerne Dossin te gebruiken als middel om de interne werking beter op te volgen. Voor 2020 voorziet de stad een werkingssubsidie van 40.000 euro voor Kazerne Dossin, de volgende jaren van deze legislatuur is jaarlijks 25.000 euro voorzien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen