Direct naar artikelinhoud
Rusland

Kans dat Poetin president voor het leven wordt, steeds groter

De Russische president Vladimir Poetin.Beeld AFP

De Russische president Vladimir Poetin lijkt goed op weg om de rest van zijn leven aan de macht te blijven. Er ligt een wetsvoorstel klaar waarbij de huidige limiet van twee opeenvolgende ambtstermijnen voor een president geschrapt wordt. 

en

De 67-jarige Poetin, die zich volgens die limiet niet opnieuw verkiesbaar mag stellen bij de verkiezingen van 2024, laat weten het voorstel te steunen. Het amendement is ingediend door Poetins partijgenoot Valentina Teresjkova, die nationale roem vergaarde als eerste vrouw in de ruimte. “Ik stel voor om de limiet op te heffen, of om de president toe te staan zich net als ieder ander verkiesbaar te kunnen stellen, alsof hij niet eerder president is geweest,” zei ze volgens lokale media. Volgens dit laatste scenario zou hij weer voor twee ambtstermijnen, van elk zes jaar, aan de macht kunnen blijven.

Het plan werd voorgesteld tijdens een stemming over het pakket grootschalige grondwetshervormingen, dat in januari werd gepresenteerd. Volgens critici zijn de plannen bedoeld om de macht van de president uit te breiden. Poetins partij Verenigd Rusland steunt het voorstel en heeft ruim driekwart van de zetels in het Russische parlement.

De president wil dat de bevolking er op 22 april over beslist, mits er geen bezwaren zijn vanuit de Hoge Raad. Vorige week noemde Poetin het presidentschap nog “zijn lotsbestemming”.

Uit een rondvraag eind vorige maand bleek dat de Russen eerder verdeeld zijn over de kwestie. In een nationaal onderzoek van het Levada Center over de vraag of Poetin na zijn ambtstermijn in 2024 president zou moeten blijven, antwoordde 46 procent van de respondenten ‘ja’. De overige 45 procent had dat liever niet.

Poetin is - met een tussendoortje als premier - toe aan zijn vierde ambtstermijn als president en die duurt nog tot 7 mei 2024. Sinds Jozef Stalin was niemand langer aan de macht.