Regering verscherpt maatregelen tegen coronavirus: “Last indoor evenementen met meer dan 1.000 aanwezigen af”

© BELGA

De regering schakelt een versnelling hoger in de voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, en kondigt een “versterkte fase 2” af. Zo adviseert ze om evenementen vanaf 1.000 mensen die zich binnen afspelen, af te gelasten. Dat maakte premier Sophie Wilmès dinsdagmiddag bekend op een persconferentie. De ingreep is nodig om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, klinkt het. De regering adviseert ook om schoolfeesten en schoolreizen van langer dan één dag uit te stellen.

jvh

“Omdat het virus niet langer vooral mensen treft die terugkeren van reis, maar omdat ook het aantal secundaire infecties stijgt”, verklaart minister van Volksgezondheid Maggie De Block de maatregel. “Het is nú het moment om maatregelen te nemen, om te vermijden dat het virus door sociale contacten verder kan verspreiden. We weten dat dit geen aangename maatregelen zijn, maar we doen dit nu omdat de wetenschappers ons zeggen dat het nú het moment is om ze te nemen: om een exponentiële stijging van het aantal nieuwe besmettingen tegen te gaan. En om dus te vermijden dat we straks radicale maatregelen moeten nemen.”

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem zal dinsdagavond de provinciegouverneurs naar zijn kabinet roepen. Zij zullen samen met de burgemeesters de maatregel op het terrein moeten afdwingen. De maatregel geldt voorlopig voor de hele maand maart.

Let wel: het gaat niet om een verbod, maar om een advies. “In dit stadium is het niet nodig om te verbieden”, aldus Wilmès. Ook massa-evenementen in de buitenlucht kunnen doorgaan. Mensen met een verhoogd risico wordt wel gevraagd om hun gezond verstand te gebruiken, en niet naar plaatsen te gaan waar grote massa’s bij elkaar zijn.

Scholen en bedrijven moeten niet sluiten

De regering vraagt niet om scholen of bedrijven te sluiten, “ook niet als er een aantal gevallen zijn vastgesteld”. Wilmès raadt werkgevers wel aan om hun werknemers meer flexibiliteit te geven, zodat niet iedereen op hetzelfde moment op het werk moet zijn en het openbaar vervoer ontlast wordt. “Iedereen moet, mag en kan het openbaar vervoer gebruiken”, aldus Wilmès. Maar een betere spreiding zou de verspreiding van het coronavirus tegengaan. Bedrijven wordt ook gevraagd om telewerken (waar mogelijk) toe te staan en vergaderingen uit te stellen.

“We moeten vermijden dat op korte tijd te veel mensen ziek worden en in onze ziekenhuizen terechtkomen. Dat zou druk leggen op de hospitalen en het verzorgend personeel. Langer wachten is geen optie”, aldus minister De Block.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen