Waasland-Beveren vecht licenties Anderlecht en KV Oostende aan

Coup de théâtre in de hoogste voetbalklasse. Waasland-Beveren, dat momenteel op een degradatieplaats staat, trekt de licenties van Sporting Anderlecht en KV Oostende in twijfel. Het gaat om de huidige en de vorige club van ondernemer Marc Coucke.

Wat is er aan de hand? Waasland-Beveren vindt dat Anderlecht en KV Oostende geen licentie mogen krijgen om volgend jaar in 1A te voetballen. De club voerde zelf een naar eigen zeggen ‘summier onderzoek’ om na te gaan of andere clubs de regels van financiële fairplay volgden. Waasland-Beveren noemt geen namen, maar een goede verstaander weet dat KV Oostende en Sporting Anderlecht geviseerd worden.

‘Door het onderzoek van verschillende jaarrekeningen van gelieerde juridische entiteiten zijn er toch alarmbellen afgegaan’, zegt de club in een persbericht. Waasland-Beveren dringt daarom aan op bijkomend onderzoek door de licentiecommissie van de Belgische Voetbalbond en heeft de zaak ook gemeld aan het bondsparket.

Heeft Waasland-Beveren een poot om te staan? De club baseert zich voor zijn bezwaar op artikels P.407.23 en 407.25 van het bondsreglement. Die gaan over belangenconflicten en de integriteit van de competitie en definiëren hoe de link tussen een juridisch persoon en een club wordt bepaald.

De eerste case: Wouter Vandenhaute bij Sporting Anderlecht. Sport- en tv-ondernemer Wouter Vandenhaute gaat aan de slag als ‘extern adviseur’ aan de nieuwe CEO Karel Van Eetvelt, zo kondigde Sporting Anderlecht recent aan. Voor Waasland-Beveren ontstaat daardoor een belangenconflict, omdat Vandenhaute ook mede-eigenaar is van het sportmanagementbedrijf ‘Let’s Play’. Van Eetvelt begint officieel op 1 april als CEO van Anderlecht, maar dat wordt mogelijk vervroegd.

Al van bij de aankondiging riep Vandenhautes aanstelling veel vragen op, maar de voormalige sportjournalist beklemtoonde dat hij geen interne functie krijgt bij Anderlecht en ook geen aandeelhouder wordt.Waasland-Beveren vindt echter dat Vandenhaute zich als juridisch persoon verbindt met Anderlecht en op basis daarvan vindt Waasland-Beveren dat Anderlecht geen licentie mag krijgen.

De tweede case: de huur voor de tribune van KV Oostende. Bij KV Oostende draait het om Marc Coucke, de huidige voorzitter-eigenaar van Sporting Anderlecht en voorheen van KV Oostende. Zijn vennootschappen zijn nog steeds eigenaar van de nieuwe tribune in de Versluys Arena, het stadion van Oostende.

Uit de recentste jaarrekening van de nv Oostende Stadion, het vehikel in handen van Marc Coucke, blijkt dat die vennootschap eind 2018 een uitstaande handelsvordering op korte termijn had uitstaan ter waarde van 882.000 euro. Daaruit concludeert de Franstalige zender RTBF, en Waasland-Beveren sluit zich daar wellicht bij aan, dat KV Oostende 882.000 euro van zijn 1,2 miljoen euro aan huur voor de nieuwe tribune nog niet betaald had.

In de toelichting bij die jaarrekening staat nog dat de waarde van de activa van Oostende Stadion ‘afhankelijk is van de financiële situatie van KVO nv, de gebruiker van het voetbalstadium.’

Conclusie volgens het Waasland-Beveren-kamp: er is mogelijk ongezonde financiële verstrengeling en belangvermenging, omdat Coucke zowel eigenaar is van Anderlecht als van een tribune in Oostende. En dat verdient verder onderzoek.

De timing De démarche komt om drie redenen op een gevoelig moment. De dossiers voor de nieuwe licenties worden momenteel afgerond. Vanaf zaterdag schrijft licentiemanager Nils Van Branteghem zijn rapporten. Op 19 maart laat de Licentiecommissie dan weten welke clubs opgeroepen worden voor extra uitleg.

Volgende maandag wordt in principe de overname van KVO door het Amerikaanse investeringsfonds Pacific Media Group afgerond. Maar vooral: het initiatief van Waasland-Beveren komt er in volle degradatiestrijd. ‘Het zou zonde zijn dat Waasland-Beveren zijn plaats in 1A moet afstaan aan een ploeg die niet op alle terreinen het spel eerlijk speelt’, zegt de club in zijn persbericht.


Meer