© REUTERS

Overal in Europa worden voetbalmatchen afgelast of achter gesloten deuren gespeeld, behalve in België

Het coronavirus zorgt ook in het voetbal voor chaos. Na Italië worden ook in Spanje, Duitsland, Frankrijk, Portugal, Champions en Europa league wedstrijden achter gesloten deuren afgewerkt. Behalve in… België. Een overzicht.

BELGIË

De regering wil niet dat er nog indoor massa-evenementen met duizend of meer mensen plaatsvinden. Dat is nodig om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, zo heeft premier Sophie Wilmès aangekondigd op een persconferentie. Dat betekent dat in Belgische voetbalstadions en op wielerwedstrijden voorlopig wel fans zijn toegelaten, maar dat bij bijvoorbeeld grote basketbal- en volleybalmatchen in ons land er dit weekend niet meer dan duizend mensen in de tribune mogen zitten (lees meer).

NEDERLAND

Alle voetbalwedstrijden die komend weekend in de Nederlandse provincie Noord-Brabant zouden worden gespeeld in de Eredivisie en de Eerste Divisie, worden verboden. In Noord-Brabant stonden komend weekend in de Eredivisie de voetbalwedstrijden Willem II-Heerenveen, PSV-FC Emmen en RKC Waalwijk-FC Groningen op het programma. In de Eerste Divisie zou TOP Oss thuis spelen tegen FC Den Bosch.

CHAMPIONS LEAGUE

De terugwedstrijd van de achtste finale in de Champions League tussen FC Barcelona en Napoli zal vanwege het coronavirus achter gesloten deuren worden afgewerkt. Dat maakte Barça dinsdag bekend. De match in Camp Nou staat op 18 maart geprogrammeerd. Eind februari eindigde de heenwedstrijd in het Stadio San Paolo op 1-1. Dries Mertens opende na een half uur de score, kort voor het uur maakte Antoine Griezmann gelijk.

Barcelona-Napoli is niet de eerste Europese topper waar geen publiek welkom is door het coronavirus. Ook in onder meer PSG-Dortmund van woensdagavond (11 maart) zullen de tribunes leeg blijven, net als vanavond (dinsdag) in Valencia-Atalanta.

EUROPA LEAGUE

Het Europa League-duel van donderdagavond tussen het Oostenrijkse LASK Linz en Manchester United wordt vanwege het coronavirus achter gesloten deuren afgewerkt. Dat bevestigt LASK dinsdag in een tweet. De wedstrijd begint om 18u55 in het Linzer Stadion. De return volgt een week later (19 maart) op Old Trafford. Manchester United plaatste zich voor de achtste finales door in de vorige ronde Club Brugge uit te schakelen. LASK ging voorbij het Nederlandse AZ.

Ook de heenwedstrijd in de achtste finales van de Europa League tussen VfL Wolfsburg en Shakhtar Donetsk wordt vanwege het coronavirus zonder publiek afgewerkt. Dat bevestigt de Duitse club dinsdag, twee dagen voor het treffen in de Volkswagen Arena. Wolfsburg en Donetsk ontmoeten elkaar donderdagavond (21u) in de Volkswagen Arena. De return volgt een week later (19 maart) in het Oekraïense Kharkiv.

© Photo News

SPANJE

De komende twee weken worden de wedstrijden in La Liga zonder publiek afgewerkt. De door de regering genomen maatregel, vanaf vandaag van kracht, geldt eveneens voor de tweede afdeling in het Spaanse voetbal. Bij alle andere sportevenementen in Spanje zijn supporters evenmin welkom gedurende zeker twee weken.

“La Liga blijft permanent in overleg met het ministerie van Volksgezondheid en de Nationale Sportraad (CSD) om de aanbevelingen op te volgen”, zo klinkt het in een persbericht.

DUITSLAND

Axel Witsel en Thorgan Hazard zullen zaterdag niet kunnen rekenen op de steun van de Dortmundsupporters in de Revierderby tegen Schalke 04. In het Signal Iduna Park, met zijn beroemde ‘Gele Muur’ waarin 25.000 BVB-fans hun ploeg toejuichen, worden vanwege het coronavirus geen toeschouwers toegelaten.

De beslissing is geen verrassing. Woensdag wordt in dezelfde door het coronavirus getroffen regio Noordrijn-Westfalen immers Borussia Mönchengladbach - Keulen achter gesloten deuren gespeeld.

Komende maandag zal er evenmin publiek zijn bij het duel tussen Werder Bremen en Bayer Leverkusen. Ook Bayern München speelt zijn volgende drie thuiswedstrijden zonder publiek. Tegen Chelsea, Frankfurt en Düsseldorf.

De oefenwedstrijd tussen Duitsland en Italië, op 31 maart in Nürnberg, zal achter gesloten deuren plaatsvinden.

PORTUGAL

Alle wedstrijden in de Portugese eerste en tweede afdeling worden voorlopig achter gesloten deuren afgewerkt vanwege het coronavirus. De Portugese voetbalbond maakte de beslissing dinsdag bekend na afloop van een crisisvergadering met leiders uit het nationale voetbal. Hoelang de maatregel geldt, is niet duidelijk.

De competities op het opleidingsniveau worden stilgelegd tot 28 maart, terwijl amateurwedstrijden maximaal 5.000 toeschouwers mogen verwelkomen. Nog dinsdag werd in Portugal de halve marathon van Lissabon verschoven van 22 maart naar 6 september. Er waren voor het evenement zo’n 30.000 inschrijvingen. Portugal telt voorlopig een veertigtal besmettingen.

OOSTENRIJK

Er wordt voorlopig niet meer gevoetbald in de Oostenrijkse eerste en tweede klasse. Eerder op de dag maakte de Oostenrijkse regering bekend dat alle samenkomsten in open lucht met meer dan 500 mensen tot begin april worden verboden.

“Ons doel is alleen wedstrijden mét toeschouwers te organiseren. Daarom hebben we beslist nu voor uitstel te gaan en geen matchen achter gesloten deuren te houden”, verklaarde de Ligatopman Christian Ebenbauer.

FRANKRIJK

Alle wedstrijden in de Franse eerste en tweede voetbalklasse zullen tot 15 april achter gesloten deuren worden gespeeld. De beslissing is een gevolg van het ministerieel decreet dat eerder op de dag werd uitgevaardigd, zo luidt het.

ITALIË

De Italiaanse regering heeft het voorstel van het Italiaans Olympisch Comité (CONI) van eerder maandag overgenomen. Premier Giuseppe Conte bekrachtigde het verzoek om tot 3 april geen enkel sportevenement in Italië, op eender welk niveau, te laten doorgaan omwille van het moeilijk te controleren coronavirus. De beslissing kadert in de totale lockdown van Italië. Verschillende Italiaanse voetbalclubs hebben dinsdag aangekondigd om de trainingen stop te zetten tot begin volgende week.

Er werden sinds de uitbraak van het coronavirus niet veel sportwedstrijden meer gehouden in Italië. De wielerwedstrijden Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo werden uitgesteld. In de hoogste voetbalklasse, de Serie A, gingen nog wel wedstrijden door, maar dan zonder publiek. Maandagavond won Sassuolo nog in de Serie A met 3-0 van Brescia. Dat was de laatste competitiewedstrijd tot 3 april.

ENGELAND

Voorlopig wordt er in Engeland net zoals in België nog niet achter gesloten deuren gevoetbald. Manchester City-coach Pep Guardiola vindt voetballen zonder publiek volstrekt nutteloos. De Spaanse trainer van Rode Duivel Kevin De Bruyne pleit er voor om zoveel mogelijk duels uit te stellen als de situatie wegens het coronavirus in Engeland daarom vraagt. “En dat is een kwestie van tijd, gezien de maatregelen die inmiddels zijn getroffen in andere Europese competities”, betoogt Guardiola.

“Het gaat er dus ook in de Premier League van komen. Maar we dienen onszelf daarbij wel af te vragen of voetballen in een leeg stadion de bedoeling is. Als de mensen niet naar de wedstrijden kunnen komen, heeft het wat mij betreft geen enkele zin. Ik wil zonder publiek echt niet spelen in de Champions League, de Premier League of andere bekertoernooien. Wij spelen voetbal voor de fans.”

Guardiola beseft dat de Britse autoriteiten sowieso het laatste woord hebben in de hele coronaproblematiek. “Ik kan dan alleen maar hopen dat het spelen achter gesloten deuren beperkt blijft tot één of twee competitieronden.” City speelt woensdag in de competitie thuis tegen Arsenal, nog wel met publiek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Champions League