Een gele doos in de koelkast kan je leven redden

© fvv

Een gele brooddoos met daarin informatie over onder andere je bloedgroep, allergieën en medicatie. Gent wil dat elke 65-plusser in de stad ze in huis haalt én in de koelkast bewaart. Doel is om de hulpdiensten in geval van nood op een simpele manier alle basisinfo te geven.

Jan Claeys

De Canadese uitvinding is even simpel als geniaal. Mensen die zo’n gele brooddoos in huis hebben, laten dat weten met een sticker aan de binnenkant van de voordeur. “Dan zien de hulpdiensten dat ze aanwezig is”, zegt de Gentse schepen Rudy Coddens (SP.A). En dan weten ze ook meteen waar te zoeken naar belangrijke medische informatie: in de koelkast. “Zo winnen ze kost­bare minuten en kunnen er ­levens gered worden.” Rosa Praet (84) en Madeleine Van Acker (82) waren gisteren in een Gents ontmoetingscentrum de eerste van 200 senioren die een gele brooddoos mee naar huis kregen. “Ik ga ze gebruiken”, zegt Rosa. “Ik hoop dat ik ze nooit nodig heb, maar ge weet nooit. Samen met mijn dokter en apotheker ga ik er alles insteken wat de ambulance van mij moet weten. Want ik ben allergisch voor veel medicamenten.” Madeleine had ze liever vorige week al ­gehad, toen ze even werd opgenomen in het ziekenhuis.

43.000 exemplaren

Binnen de drie jaar wil Gent een gele doos in de koelkast van elke 65-plussers. “In totaal gaat het om 43.000 mensen. We zullen het wijk per wijk aanpakken”, klinkt het.

Er kan in de doos trouwens meer dan enkel medische informatie. “De mensen kunnen er ook hun wilsbeschikking in achterlaten. Of wat er met de hond of de kat moet gebeuren.”

In Brugge was er twee jaar ­geleden al een test met vier­honderd 75-jarigen. “We hebben de doos niet écht kunnen testen. Gelukkig. Want er is al die personen niets overkomen.” Maar Brugge besliste deze week wel om het systeem definitief uit te rollen. “Niet alleen voor senioren, maar ook voor alleenstaanden en mensen met een beperking.”

De stad zal elk jaar voor 6.000 euro brooddozen kopen.