Leuvense jeugdpsychiatrie gaat zich richten op jonge vluchtelingen

Lucia De Haene leidt samen met Marina Danckaerts, Jakob Versteele en Lies Missotten de uitbouw van het psychiatrisch aanbod. © BART DEWAELE

Een nieuwe psychiatrische werking richt zich op minderjarige vluchtelingen. “Zij zijn erg kwetsbaar door de traumatische ervaringen die ze onderweg hebben meegemaakt”, klinkt het woensdag in De Standaard.

In het najaar zet de kinder- en jeugdpsychiatrie van het UPC KU Leuven (campus Kortenberg) een aparte psychiatrische werking op poten voor minderjarige vluchtelingen. Twaalf jongeren zullen er overdag voor een behandeling terechtkunnen. ’s Nachts en tijdens de weekends zullen zij worden opgevangen door drie voorzieningen, die met steun van het agentschap Opgroeien en Fedasil instaan voor de opvang van niet-begeleide minderjarigen: Minor-Ndako, Emmaüs en SOS Kinderdorpen.

De keuzes voor een dagkliniek en de samenwerking met leefgroepen zijn bewust. Zo krijgen de jongeren overdag de nodige gespecialiseerde zorg en blijven ze met een been in de samenleving staan. “Gespecialiseerde en maatschappelijke zorg gaan hand in hand. Beide zijn nodig als we willen dat deze jongeren van hun psychisch lijden herstellen”, zegt Lucia De Haene.

Zij is professor aan de faculteit psychologie en pedagogische wetenschappen en leidt, samen met kinder- en jeugd­psychiaters Marina Danckaerts en Jakob Versteele (UPC KU Leuven) en psychologe Lies Missotten (Praxis P), de uitbouw van het psychiatrisch aanbod, met middelen van het Europese Asiel-, Migratie- en Integratiefonds.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen