Direct naar artikelinhoud
LiveblogVerkiezingen VS

Live - Joe Biden zegeviert bij nieuw rondje Democratische voorverkiezingen

Joe Biden.Beeld AFP

De Amerikaanse voorverkiezingen zijn van start gegaan. De komende 5 maanden kiezen Democraten en Republikeinen staat per staat de presidentskandidaat van hun voorkeur. Daarna gaat het naar het eindspel: de uiteindelijke presidentsverkiezingen. Volg alles in deze liveblog.

Is het nog duidelijk?

Hoe werken de voorverkiezingen eigenlijk? U leest het in onze ultieme gids.

Lexicon van de Amerikaanse verkiezingen: alle bijzondere begrippen uitgelegd

Zo blijft u op de hoogte: download hier de app van De Morgen

Live

  1. Bernie Sanders wint voorverkiezingen in North Dakota

    Senator Bernie Sanders heeft de Democratische voorverkiezingen in de Amerikaanse staat North Dakota gewonnen. Dat melden The New York Times en CNN.

    Na het tellen van 100 procent van de stemmen staat Sanders op 53,3 procent van de stemmen. Zijn tegenstrever, oud-vicepresident Joe Biden, komt uit op 39,8 procent.

    Van de zes staten waar de Democraten dinsdag stemden, won Biden vooralsnog in vier ervan. Sanders kreeg de meeste stemmen in het kleine North Dakota en staat aan de leiding in Washington, al zitten de twee daar nog te dicht bij elkaar om een winnaar te kunnen aanwijzen. Biden ligt sinds vorige week op kop in de race voor de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen.

    Bernie Sanders en Joe Biden.Beeld REUTERS
  2. Trump roept zichzelf uit tot winnaar in Republikeinse voorverkiezingen

    De Amerikaanse president Donald Trump heeft zichzelf uitgeroepen tot winnaar in alle zes voorverkiezingen van dinsdag bij de Republikeinen. Op Twitter bedankt hij de kiezers in de staten Idaho, Washington, North Dakota, Michigan, Missouri en Mississippi voor hun steun.

    In tegenstelling tot bij de Democraten, houden de Republikeinen enkel 'pro forma' voorverkiezingen. Binnen de partij is er geen ernstige uitdager voor Trump. Hij is dan ook zeker van de Republikeinse presidentskandidatuur voor de verkiezingen in november. In verschillende staten zijn de Republikeinse voorverkiezingen zelfs afgelast. Bij de voorverkiezingen die al plaatsvonden, won Trump zo goed als altijd met meer dan 90 procent van de stemmen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  3. Biden op weg naar overwinning ‘Big Tuesday’

    Ex-vicepresident Joe Biden lijkt de winnaar te worden van de voorverkiezingen in Michigan, Mississippi en Missouri. Dat blijkt uit prognoses van Amerikaanse media. Daar en in 3 andere Amerikaanse staten worden op ‘Big Tuesday’, dinsdag 10 maart, voorverkiezingen gehouden bij de Democraten. 

    De belangrijkste staat is Michigan, waar 125 gedelegeerden worden verdeeld. Biden heeft zo 783 afgevaardigden achter zich, tegenover 628 voor Sanders, zo blijkt uit een telling van The New York Times. Om de nominatie binnen te halen, heeft een kandidaat bij het einde van de voorverkiezingen 1.991 delegates nodig.

    Het is nog wachten op de resultaten van de verkiezingen in Idaho en Washington, maar in North Dakota gaat Sanders alvast aan de leiding. In die staat aan de Canadese grens worden echter slechts 14 afgevaardigden verdeeld, waardoor het de minst belangrijke staat van ‘Big Tuesday’ is.

    Biden reikte alvast de hand uit naar Sanders. “Ik wil Bernie Sanders en zijn supporters bedanken voor hun onvermoeibare energie en passie. We hebben hetzelfde doel en samen zullen we Donald Trump verslaan”, zei hij in een toespraak in Philadelphia.

    Lees hier meer

    Joe Biden omhelst zijn vrouw Jill nadat hij de menigte toesprak in Philadelphia, Pennsylvania.Beeld Getty Images
  4. Bloomberg wil met nieuwe campagne Democratische kandidaat helpen winnen van Trump

    Michael Bloomberg (78), die recent zelf uit de race naar het Witte Huis stapte, wil een campagne op poten zetten om de Democraten te ondersteunen in ‘swing states’. Dat zijn staten waar er geen duidelijke politieke meerderheid is, en daarom van groot belang zijn voor de kandidaten. Dat berichten de Amerikaanse media.

    De voormalige Democratische presidentskandidaat zal een zogenaamde ‘super PAC’ oprichten: een politiek actiecomité dat lobbyt om verkiezingen te beïnvloeden of om een kandidaat voor te trekken.

    Het comité van Bloomberg zal campagne voeren in de staten Florida, Wisconsin, Arizona, Michigan, Pennsylvania en North-Carolina. Allemaal staten die in 2016 naar president Trump gingen, tijdens de presidentsverkiezingen tegen de Democratische Hillary Clinton. Zo hoopt Bloomberg om Trump toch nog uit het Witte Huis te krijgen.

    Michael BloombergBeeld EPA
  5. Elizabeth Warren staakt haar campagne, maar kiest (nog) niet voor Biden of Sanders

    Senator Elizabeth Warren heeft haar presidentscampagne gestaakt. Daarmee zijn de Democratische voorverkiezingen in de Verenigde Staten vernauwd tot een race tussen de twee bejaarde witte mannen Bernie Sanders en Joe Biden (plus, ver daarachter, nog één kansloze vrouw, Tulsi Gabbard). Een stemadvies gaf Warren nog niet.

    Lees het volledige artikel.

    Beeld AFP
  6. Bloomberg, Warren, Buttigieg en Klobuchar doen niet meer mee, maar wat met de afgevaardigden die ze al wonnen?

    Michael Bloomberg, Pete Buttigieg en Amy Klobuchar wierpen de afgelopen dagen alle drie de handdoek in de ring van de Democratische voorverkiezingen en schaarden zich achter Joe Biden, en vandaag volgde Elizabeth Warren. Maar alle vier verdienden ze wel al afgevaardigden voor de Democratische conventie in de zomer. Wat gebeurt er eigenlijk met die verloren ‘delegates’?

    Lees het volledige artikel.

  7. Elizabeth Warren stapt uit Amerikaanse presidentsrace

    Elizabeth Warren stapt uit de strijd om de Democratische nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat melden Amerikaanse media. Zo lijkt de Democratische nominatie steeds meer een tweestrijd te worden tussen Joe Biden en Bernie Sanders.

    Lees het volledige artikel.

    Beeld AFP
  8. Kandidaat Elizabeth Warren 'herevalueert' haar campagne

    Na tegenvallende resultaten bij de grootscheepse Democratische voorverkiezingen zal Democratisch senator Elizabeth Warren haar kandidatuur herbekijken, zo melden Amerikaanse media.

    Na voorverkiezingen in 18 staten heeft de senator volgens een berekening van het gezaghebbende RealClearPolitics slechts 51 afgevaardigden voor de Partijconventie vergaard, ver van de 467 die koploper Joe Biden al heeft.

    Elizabeth Warren.Beeld AP

    Indien de enige overgebleven vrouw in de race naar het Witte Huis beslist de handdoek in de ring te gooien is de vraag welke kandidaat zij zal steunen. 

  9. Bloomberg stapt op

    De vroegere burgemeester van New York Michael Bloomberg stapt uit de Democratische voorverkiezingen. Hij was er niet in geslaagd democratische kiezers te overtuigen dat hij de beste keuze was om president Donald Trump te verslaan, ondanks recorduitgaven van meer dan een half miljard dollar. Bloomberg geeft nu zijn steun aan Joe Biden.

     "Drie maanden geleden stapte ik in de race naar het presidentschap om Donald Trump te verslaan. Vandaag stap ik om dezelfde raden uit de race: om Donald Trump te verslaan. Het is me immers duidelijk dat erin blijven het bereiken van dat doel bemoeilijkt", zo staat in een schriftelijke verklaring van de miljardair.

    "Ik geloof in het gebruik van gegevens om beslissingen te voeden. Na de resultaten van gisteren (op Super Tuesday, red.) is het mathematisch en virtueel onmogelijk, en een leefbaar pad naar de nominatie is er niet meer."

    "Ik heb altijd gemeend dat het verslaan van Donald Trump start met het zich verenigen rond de kandidaat met de beste mogelijkheden om dit te doen. Na de verkiezingen van gisteren is het duidelijk dat de kandidaat mijn vriend en geweldige Amerikaan Joe Biden is", aldus de vroegere burgemeester van New York. 

    Michael Bloomberg.Beeld Photo News
  10. Blanke oude mannen Biden en Sanders hebben nu al een vrouw aan hun zijde nodig

    'Joe Biden is zonder twijfel de comeback kid van Super Tuesday', schrijft De Morgen-journalist Maarten Rabaey. Maar ook Bernie Sanders is niet uitgeteld. 'Het risico op een betwiste Conventie in juli blijft groot, wat in het voordeel kan spelen van zittend president Trump.'

    Lees het volledige standpunt.

    Maarten RabaeyBeeld Tim Dirven
  11. ‘Het in de race blijven van Elisabeth Warren heeft Bernie Sanders een duidelijke overwinning op Super Tuesday gekost’

    De voorlopige resultaten wijzen Joe Biden aan als de Democratische winnaar van Super Tuesday. Al gaat Bernie Sanders wellicht lopen met de superpot van California. ‘Volgens mij heeft Biden momenteel de beste kaarten’, stelt Amerika-kenner Bart Kerremans (KU Leuven). 

    Lees het volledige interview.

    Elizabeth Warren.Beeld AFP
  12. Hoe gaat het nu verder?

    Met Super Tuesday achter de rug kunnen twee kandidaten verder vooruit kijken, terwijl twee anderen zich vooral moeten afvragen of verder doen nog zin heeft. Om bij die laatsten te beginnen: voor Michael Bloomberg mag het duidelijk zijn dat je zelfs met honderden miljoenen - hij spendeerde tot nu toe maar liefst 450 miljoen dollar aan advertenties - geen presidentskandidatuur kan kopen. Bloomberg ontgoochelde vannacht en mag de nominatie zo goed als vergeten.

    Michael BloombergBeeld REUTERS

    Hetzelfde geldt voor Elizabeth Warren, naast Bernie Sanders de andere kandidaat uit de progressieve vleugel. Zij kon ook nergens potten breken en kon zelfs niet winnen in haar thuisstaat Massachusetts, waarvoor ze senator is. Voorlopig wil Warren doorgaan, maar de kans is groot dat ze daarmee vooral Sanders stokken in de wielen steekt.

    Nu Bloomberg en Warren uitgeteld zijn, wordt de strijd om de Democratische nominatie een echt duel. Terwijl Joe Biden vorige week nog uitgeteld leek, is hij vandaag helemaal terug: hij won vannacht overtuigend in minstens negen staten en kon daar heel wat afgevaardigden oprapen. Bernie Sanders kende daarentegen een terugval: hij moet tevreden zijn met vier staten, en moet zich optrekken dat hij wel de grootste staat Californië met de meeste afgevaardigden achter zich krijgt.

    De strijd zet zich de komende weken dus allicht gewoon verder, zij het nu met minder deelnemers. De weg naar de Democratische conventie in juli, waar een kandidaat een meerderheid van 1.991 afgevaardigden moet krijgen, is nog lang: nog twee derde van al die afgevaardigden moet nog verdeeld worden.

    Eerstvolgende voorverkiezingen staan al op 10 maart op de agenda, wanneer in zes staten opnieuw een stevige 365 afgevaardigden verdeeld moeten worden (gisteren waren het er meer dan 1.400). Nog een week later, op 17 maart, worden er nog eens 600 afgevaardigden uitgedeeld in vier grote staten.

    De kans is dan ook groot dan Biden en Sanders de komende weken stelselmatig de afgevaardigden onder elkaar zullen blijven verdelen: dan zal de ene er wat meer oprapen, dan weer de andere, en dat allicht helemaal tot op de conventie in juli.

  13. Trump leidt ruim in Republikeinse voorverkiezingen

    De Amerikaanse president Donald Trump leidt ruim in de Republikeinse voorverkiezingen. Fox News meldt dat de president al zeker 717 kiesmannen heeft gekregen. In bijna elke staat krijgt hij meer dan 90 procent van de stemmen.

    Republikeinen die niet op Trump stemmen, vullen meestal "geen voorkeur" in. Oud-gouverneur van Massachusetts Bill Weld staat op de derde plaats. De president ging vier jaar geleden nog de strijd aan met andere kandidaten, maar is nu bezig aan een gelopen race.

    Beeld AFP
  14. De verliezer van de dag? Campagnevoeren

    Opvallende vaststelling op Super Tuesday is niet alleen de ongelooflijke comeback van Joe Biden, maar vooral ook het feit dat de ex-vicepresident in veel van de staten waar hij heeft gewonnen amper of zelfs helemaal geen campagne heeft gevoerd. "Een van de mogelijke verliezers vannacht zijn de campagnes", tweet NBC-journalist Alex Seitz-Wald. "Joe Biden had één kantoor in Virginia (waar hij met ruime marge won van Sanders, red.). Sanders gaf in de Super-Tuesday-staten zeven keer meer uit, Bloomberg bijna honderd keer meer. Biden voerde in elke staat amper campagne. En toch..."

    Volgens CNN is Biden het afgelopen jaar zelfs geen enkele keer op bezoek geweest in drie staten - Arkansas, Minnesota en Okloma - die hij heeft gewonnen. Ook in Tennessee en Massachusetts was er van een Biden-campagne geen sprake. En toch won de ex-vicepresident er.

    Volgens zijn vice-campagnemanager Kate Bedingfield won Biden vooral "omdat mensen hem kennen". "Ze weten wie hij is, en verlangen naar het leiderschap waar hij voor staat."

    Twitter bericht wordt geladen...

  15. Trump: 'Mini Mike' Bloomberg is de grote verliezer

    De Amerikaanse president Donald Trump drijft de spot met Democraten die slechte resultaten boekten op Super Tuesday. Vooral miljardair Michael Bloomberg, die honderden miljoenen dollars in zijn campagne pompte, moet het ontgelden.

    Bloomberg won volgens voorlopige uitslagen alleen de Democratische voorverkiezing in het gebied Samoa. De voormalige burgemeester van New York eindigt volgens voorlopige uitslagen in veel staten op de derde of vierde plaats.

    "Verreweg de grootste verliezer vannacht is Mini Mike Bloomberg", tweette de president. "Zijn 'politieke' consultants hebben hem misleid. Hij ging voor 700 miljoen dollar het schip in en het leverde hem alleen de bijnaam Mini Mike op en de complete vernietiging van zijn reputatie. Goed bezig Mike!"

    Trump richt zijn pijlen ook op Democrate Elizabeth Warren, die hij de bijnaam "Pocahontas" heeft gegeven. "Naast Mini Mike was zij de verliezer. Ze kwam niet eens in de buurt van een overwinning in haar thuisstaat Massachusetts. Nu kan ze achterover leunen met haar man en genieten van een koud biertje."

    Twitter bericht wordt geladen...

  16. Super Tuesday: Joe Biden aan kop in meeste staten, Sanders belooft toch nominatie te winnen

    De Amerikaanse oud-vicepresident Joe Biden wint in zeker acht staten de Democratische voorverkiezingen. Dat melden The New York Times en CNN op basis van de al getelde stemmen. Elizabeth Warren verliest in haar thuisstaat.

    Lees het volledige artikel. 

  17. ‘De revolutie van Sanders tegenover de status quo van Biden’

    Vandaag is het Super Tuesday in de Verenigde Staten: veertien staten houden Democratische voorverkiezingen. Normaal gesproken worden de kaarten voor de nominatie geschud, maar het is sterk de vraag of dat ook nu geldt. 

    Correspondent Michael Persson kijkt vooral naar Texas. De strijd hier kan symbool staan voor de race om de nominatie als geheel, namelijk de strijd tussen gematigden en progressieven. De revolutie van senator Bernie Sanders tegenover de status quo van oud-vicepresident Joe Biden.

    Lees hier het volledige gesprek met Amerikacorrespondent Michael Persson.

    Joe Biden (links) en Bernie Sanders (rechts).Beeld AFP
  18. Kim Gordon steunt Bernie Sanders met ietwat bizarre kookvideo

    Kim Gordon, zangeres en bassiste van de Amerikaanse rockgroep Sonic Youth, roept Democratische kiezers op om vandaag op ‘Super Tuesday’ te stemmen voor Bernie Sanders. Ze flanste daarvoor een nogal aparte video in elkaar.

    Gordon, als leading lady van Sonic Youth niet meteen je doorsnee huisvrouw, hees zich in een gestreepte schort om in een kookvideo de Democratische kiezers in 14 Amerikaanse staten op te roepen om vandaag te stemmen voor Bernie Sanders. Onder de titel ‘What’s Cooking America’ klutst ze een aantal van zijn campagnebeloftes in een mengschaal, giet die uit in een bakvorm en presenteert een taart met Sanders’ campagnelogo. “Stem voor Bernie”, klinkt het. Bekijk de video hieronder.

    Twitter bericht wordt geladen...

  19. Ideologische botsing in Texas

    Op Super Tuesday, komende nacht onze tijd, vindt in 14 staten in de VS een ideologische botsing plaats tussen twee Democratische opvattingen over de toekomst van het land, tussen revolutie en status quo. Vooral in het vanouds oerconservatieve Texas zal die botsing heftig zijn. Lees er hier meer over.

  20. Ook Beto O'Rourke schaart zich achter Biden

    Beto O'Rourke (links) en Joe Biden (rechts) gingen samen een hamburger eten in Dallas, Texas.Beeld REUTERS

    De Democratische presidentskandidaat Joe Biden krijgt ook de steun van oud-rivaal Beto O'Rourke. Dat schrijft The New York Times op basis van ingewijden. Eerder spraken ook Pete Buttigieg en Amy Klobuchar hun steun uit voor de oud-vicepresident.

    Vandaag is het in de VS 'Super Tuesday'. Er worden in liefst 14 staten voorverkiezingen gehouden.

  21. Ook Buttigieg steunt Biden

    Pete Buttigieg, die eerder vandaag bekendmaakte zijn race naar het Witte Huis stop te zetten, zal Joe Biden steunen in de Democratische voorverkiezingen. Dat laat hij weten nadat ook Amy Klobuchar haar kandidatuur introk en haar steun uitsprak voor Joe Biden.

    De steun van beide ex-kandidaten is een opsteker voor Biden, een dag voor 'Super Tuesday', wanneer in 14 staten voorverkiezingen gehouden worden.

    Joe Biden.Beeld Photo News
  22. Amy Klobuchar gooit handdoek in de ring

    De Democratische senator van Minnesota Amy Klobuchar doet niet langer een gooi naar het presidentschap. Dat hebben medewerkers van haar campagneteam bekendgemaakt. Klobuchar had in de eerste 4 voorverkiezingen maar 7 afgevaardigden verzameld.

    De senator uit Minnesota zegt nu voormalig vicepresident Joe Biden te steunen in zijn poging de Democratische nominatie binnen te halen. Ze zal maandag al samen met Biden op het podium staan bij een toespraak van hem in Dallas.

    Dinsdag zou worden gestemd in de thuisstaat van Klobuchar Minnesota. Dat ze het kort voor Super Tuesday opgeeft kan goed nieuws zijn voor Biden, die er in de peilingen niet goed voor staat. Biden en Klobuchar zijn allebei gematigde kandidaten die het opnemen tegen de linkse Bernie Sanders, die aan kop gaat.

    Met ook Pete Buttigieg die in de nacht van zondag op maandag uit de race stapte, blijven er aan Democratische kant nog vijf kandidaten over: Bernie Sanders, Joe Biden, Elizabeth Warren, Michael Bloomberg en Tulsi Gabbard. Die laatste heeft nog geen enkele kiesman verzameld, maar heeft zich nog niet officieel teruggetrokken als kandidaat.

    Amy Klobuchar.Beeld AP
  23. Sanders heeft meeste afgevaardigden achter zich

    In de strijd om de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen heeft senator Bernie Sanders na vier voorverkiezingen nog steeds de meeste afgevaardigden voor de Nationale Conventie achter zich. Dat blijkt uit berekeningen van de gezaghebbende website RealClearPolitics.com.

    Sanders kan op de Conventie al op 58 stemmen rekenen en ligt daarmee ver voor op de concurrentie. Tweede is voormalig vicepresident Joe Biden met 50 stuks. Pete Buttigieg sloot zijn campagne af met 26 afgevaardigden. Senator Elizabeth Warren kan rekenen op 8 stemmen, Amy Klobuchar op 7 afgevaardigden.

    Bernie Sanders.Beeld Photo News
  24. Vooruitblik: nagelbijten voor Sanders, Biden en Bloomberg op razend spannende Super Tuesday

    Met de exit van Pete Buttigieg ziet het er steeds meer naar uit dat de Democratische voorverkiezingen een tweestrijd zullen worden tussen de linkse kandidaat Bernie Sanders en het ‘establishment-alternatief’, Joe Biden. Tenzij multimiljardair Michael Bloomberg nog roet in het eten gooit voor Biden. Alle ogen zijn nu gericht op Super Tuesday morgen, wanneer veertien staten tegelijkertijd voorverkiezingen houden, en in een klap een derde van alle afgevaardigden wordt verdeeld. De uitslagen beloven razend spannend te worden.

    Lees het volledige artikel.

  25. Bekijk hier

    Pete Buttigieg legt uit waarom hij uit de presidentsrace stapt.

  26. Pete Buttigieg stapt uit race om presidentschap

    Pete Buttigieg heeft zondag (lokale tijd) tijdens een toespraak in zijn thuisstad South Bend in de staat Indiana bevestigd dat hij uit de race stapt om de Democratische presidentskandidaat bij de Amerikaanse verkiezingen te worden. De oud-burgemeester zei dat hij uit de voorverkiezingen stapt om “onze partij en ons land te helpen verenigen”.

    Lees het volledige artikel.

    Beeld AP
  27. ‘Michael Bloomberg overweegt Hillary Clinton als running mate’

    Oud-burgemeester van New York en miljardair Michael Bloomberg overweegt Hillary Clinton als zijn running mate, zo meldt de rechtse invloedrijke nieuwssite Drudge Report. Bloomberg mengt zich pas in de strijd voor de Democratische nominatie bij Super Tuesday volgende maand.

    Clinton haalde in 2016 drie miljoen stemmen meer dan huidig president Donald Trump, maar verloor door het kiessysteem. Een tandem met Bloomberg zou erg nefast zijn voor Trump, te meer omdat Bloomberg en Clinton ook een deel van het Republikeins kiespubliek aanspreken.

    Clinton en Bloomberg kennen elkaar goed.Beeld Photo News

    Bloomberg pompt honderden miljoenen in zijn campagne, wat resulteert in tv-spotjes aan de lopende band. De zeventiger doet pas voor het eerst mee op Super Tuesday (3 maart), wanneer in 14 staten Democratische voorverkiezingen worden gehouden. De oud-burgemeester overweegt om zijn officiële woonplaats New York in te ruilen voor zijn villa’s in Florida of Colorado. Een president en een vicepresident die in dezelfde staat wonen is naar Amerikaanse maatstaven ‘not done’. Met een verhuis naar Florida of Colorado is dat probleem van de baan.

  28. Trump: 'Het gebeurt opnieuw met Crazy Bernie'

    Amerikaans president Trump uit in een tweet kritiek op de Democratische voorverkiezingen. "Het is opnieuw aan het gebeuren met Crazy Bernie, net als de vorige keer, maar dan veel opvallender", aldus Trump. "Ze stelen de Democratische nominatie van hem, en er is weinig dat hij kan doen."

    Trump beweert wel vaker dat de Democratische partij de kandidatuur van Bernie Sanders probeert te dwarsbomen. Maar of hij zich oprecht zorgen maakt over het lot van de 78-jarige senator, valt te betwijfelen. Velen beweren dat Trumps team het graag wil opnemen tegen Sanders, die een makkelijk doelwit zou zijn voor aanvallen op zijn politieke ideologie.

    Twitter bericht wordt geladen...

  29. Bloomberg mikt op jong publiek met influencers

    De Democraat Michael Bloomberg werkt samen met influencers op Instagram die gespecialiseerd zijn in memes. Dat bevestigt zijn campagneteam. Op die manier hoopt hij een jong publiek te bereiken.

    Bloomberg werkt onder andere met fuckjerry (15 miljoen volgers), grapejuiceboys (2,7 miljoen volgers) en tank.sinatra (2,3 miljoen volgers). De drie hebben al humoristische berichten gepost met de presidentskandidaat als hoofdrolspeler. Bij de berichten staat: 'gesponsord door Mike Bloomberg'.

    De Democraat wil zo online de strijd aangaan met Donald Trump, die heel actief is op Twitter. Hoeveel geld hij aan de memes spendeert, is niet duidelijk.


  30. Trump richt vizier op Bloomberg: ‘Mini Mike is een loser’

    President Trump richt zijn pijlen steeds meer op Michael Bloomberg, nu de miljardair stijgt in de peilingen. Trump, die oud-vicepresident Joe Biden tot voor kort als zijn voornaamste Democratische concurrent zag, stapte vanmorgen uit bed en opende in twee tweets frontaal de aanval op de oud-burgemeester van New York.

    De aandacht die Trump steeds meer aan zijn collega-miljardair schenkt, geeft aan dat de president hem begint te zien als een mogelijke tegenstander in november. Bloomberg steeg vandaag in een gemiddelde van peilingen met 14,2 procent naar de derde plaats in de Democratische strijd. Achter Bernie Sanders (23,6) en Biden die 19,2 procent scoort.

    De oud-burgemeester, die al 205 miljoen euro heeft uitgegeven aan zijn campagne, hoopt op 3 maart op Super Tuesday toe te slaan als 14 staten tegelijk stemmen. Op het spel staan bijna 1.400 gedelegeerden van de 1.991 die nodig zijn voor de Democratische nominatie. Een bijnaam heeft Trump al voor de slechts 1,73 meter lange Bloomberg: Mini Mike. De miljardair zal een kist nodig hebben, aldus Trump, als hij binnenkort in Nevada deelneemt aan zijn eerste Democratische debat.

    Trump: "Mini Mike is een hoopje verspilde energie die niet op het debatpodium wil staan naast deze professionele politici. Alsjeblieft, geen kisten. Mini Mike Bloomberg is een mislukkeling die geld heeft maar die niet kan debatteren en geen charisma heeft. Hij doet mij denken aan een kleine versie van Jeb ‘Slampamper’ Bush." Jeb was de broer van oud-president George W. Bush die in 2016 probeerde de Republikeinse nominatie te winnen.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

  31. De Democraat die Trump naar de kroon kan steken

    'Wie is de geschikte Democratische kandidaat? Om te beginnen zal ik je vertellen wie dat niet is: Bernie Sanders', schrijft Thomas L. Friedman in een column voor The New York Times

    Slechts één kandidaat aan Democratische zijde heeft volgens Friedman 'de middelen om een machine te bouwen die de Trump-machine naar de kroon kan steken, de doortastendheid om de strijd met Trump aan te gaan en weet hoe je dingen gedaan krijgt.'

    'Deze kandidaat, die het almaar beter doet in de peilingen, is Michael Bloomberg, en hij jaagt Trump de stuipen op het lijf.'

    Lees de column van Thomas Friedman hier.


    Michael Bloomberg.Beeld REUTERS
  32. Voorzitter Democraten Iowa neemt ontslag

    Troy Price, de partijvoorzitter van de Democraten in Iowa, heeft zijn ontslag aangekondigd na de chaos tijdens de voorverkiezingen in zijn deelstaat. 

    Bij de caucus op 2 februari zorgden technische problemen met een app die de resultaten uit elk van de zowat 1.700 stembureaus moest doorgeven voor fouten in de resultaten en vertragingen bij de bekendmaking van de uitslag. Zowel Bernie Sanders als Pete Buttigieg vroeg om een gedeeltelijke herziening van de resultaten in Iowa. 

    Troy Price.Beeld REUTERS
  33. Belang van New Hampshire

    De primary’s in de Amerikaanse staat New Hampshire zijn al sinds 1952 een goede graadmeter gebleken voor de populariteit van presidentskandidaten, zowel bij de Democraten als bij de Republikeinen. De uiteindelijke Democratische kandidaat voor het presidentschap was sinds 1972 altijd de winnaar of de runner-up in New Hampshire. Dan zou het dit jaar dus tussen Bernie Sanders en Pete Buttigieg gaan.

    Lees er hier meer over.

    Bernie Sanders (links) en Pete Buttigieg.Beeld AFP
  34. Welke Democraten zijn nog in de race?

    Bij de Democraten zijn momenteel nog 8 kandidaten in de race: Joe Biden, Michael Bloomberg, Pete Buttigieg, Tulsi Gabbard, Amy Klobuchar, Bernie Sanders, Tom Steyer en Elizabeth Warren.

    Net als 4 jaar geleden gaat de strijd eigenlijk tussen twee vleugels: de progressieven en de gematigden. In Iowa en New Hampshire leverde die strijd de afgelopen week de eerste twee winnaars op: op links Bernie Sanders (78), senator van Vermont, en in het centrum Pete Buttigieg (38), oud-burgemeester van het stadje South Bend, Indiana.

    Verrassend is ook de sterke positie van Amy Klobuchar (59), die in New Hampshire Joe Biden en Elizabeth Warren versloeg en op de derde plaats eindigde.

    Lees ook: de portretten van de belangrijkste Democratische kandidaten

    Bernie Sanders: Een naam die een roep om verandering is geworden, is zelf nooit veranderd

    Pete Buttigieg: Democratische komeet wil het eerst over waarden hebben, en dan pas over beleid

    Amy Klobuchar: Wie is de rijzende Democratische ster Amy Klobuchar? En hoe komt het dat ze stijgt in de peilingen?