Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Coronavirus blijkt zich onder de radar uit te zaaien in Nederlandse provincie Brabant

Bezoekers in de Nederlandse Tweede Kamer dragen mondkapjes.Beeld ANP

‘Het virus is los’, kopt de Nederlandse krant De Volkskrant. Uit een steekproef onder inwoners van de Nederlandse provincie Brabant die milde symptomen hebben van een verkoudheid, blijkt dat een aanzienlijk deel van hen hét coronavirus uit Azië onder de leden heeft. In Brabantse ziekenhuizen blijkt dan weer 4 procent van de medewerkers met milde klachten het virus te hebben; in sommige steden is dat zelfs 9 procent.

Dat is slecht én goed nieuws, zeggen kenners in Nederlandse media. Slecht nieuws: kennelijk heeft het virus zich ongemerkt als een veenbrand verspreid in Nederland, naar men aanneemt via mensen die zich niet erg ziek voelen maar het virus wel doorgeven. En dat is griezelig: hier is een virus waar niemand nog weerstand tegen heeft, waartegen geen vaccin is en dat in Azië tot wel 15 procent van de oudsten en kwetsbaren het leven kostte.

Blijf op de hoogte

Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog

Het goede nieuws is dat de tientallen geïnfecteerde Nederlanders die nieuw zijn ontdekt nauwelijks klachten hadden. Dat betekent dat covid-19 zich veel vaker dan men tot dusver aannam openbaart als een tamelijk onschuldige snotterziekte.

“We zien een heleboel mensen die niet het typische ziektebeeld hebben zoals we dat vanuit China hebben gehoord”, zegt infectieziektenepidemioloog Patricia Bruijning van de universiteit van Utrecht.

Niet dat dat reden is voor gemakzucht. Integendeel, zegt Bruijning: “We moeten doorgaan met wat we nu ook doen. Brandhaarden identificeren, de verspreiding indammen. Omdat we anders ons zorgsysteem overbelasten.” Of vraag het Marion Koopmans, hoogleraar virologie: “We moeten er met zijn allen bovenop springen. Nog agressiever worden in de bestrijding.”

De verspreiding van besmettingen in Nederland.Beeld ANP Graphics

Agressievere aanpak

Een agressievere aanpak is wat Brabant krijgt. De provincie gelast grote evenementen af: van profvoetbalwedstrijd tot dancefeest, en van de carnavalsoptocht  tot de vliegshow van Breda. Dat komt bovenop de al geldende adviezen: schud geen handen, nies in de mouw, zonder je af bij verdenking van corona. De snotterende Brabander moet even thuiswerken, net als de reiziger die na thuiskomst uit het buitenland symptomen vertoont.

Alles om het virus de kop in te drukken. Of in elk geval te zorgen dat de ziektegolf niet in één klap komt, zoals in Wuhan of Italië, maar uitgesmeerd over de tijd.