Coronavirus: Vlaamse rusthuizen eisen compleet bezoekverbod

De Vlaamse rusthuizen vragen minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) om – zoals in Brussel en Wallonië – het bezoek aan rusthuizen tijdelijk volledig te verbieden. Vanmiddag wordt de knoop doorgehakt.

wer

LEES OOK. LIVE. Eerste Belgische dode door coronavirus, bevestigt Maggie De Block

“Er zijn de voorbije dagen door de overheid extra maatregelen genomen om rusthuisbezoekers beter te beschermen tegen het coronavirus”, zegt Zorgnet-Icuro, dat in Vlaanderen ongeveer de helft van de rusthuizen vertegenwoordigt.

“In het belang van onze bewoners – die tot de kwetsbaarste groep behoren – vinden we dat er nog strengere maatregelen nodig zijn”, zegt woordvoerder Lieve Dhaene. “Vandaar dat we er bij de bevoegde autoriteiten op aandringen de komende weken voor de rusthuizen een volledig bezoekverbod in te stellen, al zeker tot het einde van deze maand.” Hetzelfde geluid bij koepelorganisatie Vlozo, dat de private rusthuizen vertegenwoordigt. “Ook wij vragen voor onbepaalde duur een bezoekverbod, in het belang van onze residenten en ook onze medewerkers.”

In Wallonië is zo’n bezoekverbod al enkele dagen van kracht. Ook in Brussel is het bezoek aan rusthuizen zeer ernstig ingeperkt.

In Vlaanderen beperkten de maatregelen zich tot dusver tot een strengere hygiëne, een betere toegangscontrole, recent ook een bezoekverbod voor -16-jarigen, het beperken van de bezoekuren en het registreren van bezoekers.

Vanmiddag zit de rusthuissector samen met de Vlaamse overheid om een algemeen bezoekverbod te bespreken. Viroloog Steven Van Gucht, voorzitter van het wetenschappelijk comité corona, vindt de vraag van Zorgnet-Icuro “een goed idee”, al wijst hij toch ook op de psychologische gevolgen voor de bewoners, die lange tijd verstoken blijven van sociaal contact.

Dienstencentra gaan dicht

Sowieso is al beslist dat alle dienstencentra voor senioren – plaatsen waar bijeenkomsten of kaartnamiddagen voor senioren worden georganiseerd – vanaf donderdag de deuren sluiten.

Zonder vooruit te lopen op een eventueel compleet bezoekverbod vraagt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) aan iedereen die niet absoluut in een rusthuis moet zijn om zijn bezoek uit te stellen. Ook het Agentschap Zorg en Gezondheid dringt erop aan geen rusthuis te bezoek wanneer het niet echt nodig is.

“Maar een strikt bezoekverbod invoeren, heeft ook belangrijke nadelen: het betekent dat familieleden de was van een bewoner niet meer kunnen ophalen, of dat ze niet langer kunnen helpen met bijvoorbeeld het geven van de maaltijden, waardoor er nog meer druk komt op het verplegend personeel”, aldus Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

bekijk ook

UITGELEGD. Wat is het coronavirus?

Helpt een mondmasker tegen het coronavirus?

Op deze manier stelt een arts vast of je het coronavirus hebt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen