© REUTERS

Joe Biden wint voorverkiezingen in Michigan, Mississippi en Missouri en suggereert dat Sanders zich achter hem moet scharen

De voormalige vicepresident Joe Biden heeft de voorverkiezingen in Michigan, Mississippi en Missouri gewonnen. Zijn rivaal Bernie Sanders ligt op kop in het minder belangrijke North Dakota. De resultaten van de andere staten waar dinsdag voorverkiezingen tussen de Democratische presidentskandidaten werden gehouden, Washington en Idaho, zijn nog niet bekend. Biden hintte in zijn speech alvast dat hij zich als eindwinnaar ziet en hoopt dat Sanders zich achter hem zal scharen.

adb

In een speech nadat gedeeltelijke resultaten bekend waren, hield Biden een slag om de arm en benadrukte dat hij nog vecht voor elke stem, maar liet toch ook uitschijnen dat zijn overwinning in zicht is. “Aan al degenen die verslagen of achtergelaten zijn: dit is jouw campagne”, klonk het, waarna hij zijn spectaculaire comeback in de verf zette.

Hij reikte alvast de hand naar Sanders. “Ik wil Bernie Sanders en zijn supporters bedanken voor hun onvermoeibare energie en passie. We hebben hetzelfde doel en samen zullen we Donald Trump verslaan”, zei hij in een toespraak in Philadelphia. “We zullen dit land samenbrengen.”

Hij somde de kandidaten op die uit de race stapten en zich al achter Biden schaarden. “Samen brengen we deze partij samen, en dat is wat we moeten doen. Vanavond zijn we een stap dichter bij het herstellen van fatsoen, waardigheid en eer in het Witte Huis. Dat is ons ultieme doel.”

“Onze democratie staat op het spel in deze verkiezing”, aldus Biden. “Er is niets dat we niet kunnen doen, als we het samen doen.”

Sanders kan stunt in Michigan niet herhalen

Senator Bernie Sanders is goed op weg om de Democratische voorverkiezingen in North Dakota, een Amerikaanse staat aan de grens met Canada, te winnen. Dat blijkt uit prognoses van Amerikaanse media. In North Dakota worden evenwel slechts 14 kiesmannen verdeeld en de staat is daarmee de minst belangrijke op “Big Tuesday”, waarop in zes staten voorverkiezingen plaatsvinden.

Ex-vicepresident Joe Biden won al in drie staten: Missouri, Mississippi en de belangrijkste staat in deze voorverkiezing: Michigan.

Sanders zorgde vier jaar geleden nog voor een verrassing door Hillary Clinton te verslaan tijdens de voorverkiezing in Michigan, waar 125 gedelegeerden worden verdeeld. In Mississippi, waar een groot aandeel Afro-Amerikaanse kiezers woont die Joe Biden als ex-vicepresident van Barack Obama een warm hart toedragen, worden 36 gedelegeerden verdeeld, in Missouri 68.

Joe Biden heeft nu 783 afgevaardigden achter zich, tegenover 628 voor Sanders, blijkt uit een telling van de New York Times. Om de nominatie binnen te halen heeft een kandidaat op het einde van de voorverkiezingenrit 1.991 delegates nodig.

Nog Idaho en Washington

Het is nog wachten op de resultaten van de verkiezingen in Idaho en Washington.

De eerste exitpolls gaven aan dat in Washington de helft van de ondervraagden “meer vertrouwen in Biden heeft dan in andere kandidaten om het land in crisis te leiden”. In de peiling krijgt zijn rivaal Sanders bij deze vraag drie van de tien ondervraagden achter zich.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER