Direct naar artikelinhoud
InterviewMarc Van Ranst

Marc Van Ranst: ‘Als de politiek het niet wil zeggen, dan doe ik het: verbied alle evenementen’

Viroloog Marc Van Ranst.Beeld Stefaan Temmerman

Voor viroloog Marc Van Ranst is het duidelijk: alle evenementen moeten verboden worden. En bij uitstek die waar ouderen en jongeren samenkomen, zoals bijvoorbeeld schoolfeesten. ‘Als de politiek dit niet gezegd krijgt, dan moet ik het doen’, vertelt hij aan De Morgen.

De eerste overlijdens ten gevolge van het coronavirus zijn intussen een feit. Betekent dit nu dat we nog een versnelling hoger moeten schakelen in de strijd tegen het virus?

Van Ranst: “Als iemand van 90 jaar sterft aan Covid-19 dan is dat in de eerste plaats te betreuren. De persoon viel wel in de risicocategorie, hoge leeftijd en onderliggende problematieken. Dit virus doodt mensen. Dat wisten we. En het zijn dezelfde groepen als bij griep die risico lopen. Alleen kan deze epidemie uitgebreider zijn, omdat niemand antilichamen heeft. Tegen griep worden risicogroepen gevaccineerd, tegen corona bestaat geen vaccin.

“Dit moet serieus genomen worden. Net daarom zijn er maatregelen genomen. Over de formulering ‘het wordt afgeraden’ is heel wat te doen. Dat kon allemaal wel duidelijker gesteld worden. Als de politiek dat niet wil duidelijk stellen, dan doe ik het wel: het is beter om alle evenementen te verbieden.

“Als ik concertorganisatoren hoor zeggen, we zetten er een paar op het balkon en dan komen we aan 999 mensen in plaats van 1.000, dan steiger ik. Als men die 1.000 op die manier interpreteert, als een soort van magisch cijfer, dan heeft men de boodschap niet goed begrepen. En is de communicatie inderdaad niet duidelijk geweest.

“Het is heel duidelijk: oudere mensen horen echt thuis te blijven. We moeten in de eerste plaats contacten tussen de jongere en de oudere generatie en de oudere vermijden. Want dat is voor die laatsten levensreddend.”

Betekent dat dan dat we niet meer op bezoek mogen bij de grootouders of in een woonzorgcentrum?

“Ja, we moeten naar veel drastischer maatregelen dan wat men nu doet. Ga niet op bezoek in een woonzorgcentrum. Voor eventjes. Daarna kan je dubbel zoveel gaan, want die mensen krijgen vaak al weinig bezoek.

“Ook personeel van de woonzorgcentra moet heel zorgvuldig omspringen met de adviezen. Als ze zelf ziek zijn, mogen ze niet komen werken. Ook als is er veel werk, dan moeten er andere oplossingen gevonden worden. Maar ziek gaan werken, kan absoluut niet.

“Maar we moeten verder gaan. Schoolfeestjes bijvoorbeeld, waar grootouders of zelfs overgrootouders naar de kleintjes komen kijken, zijn op dit ogenblik geen goed idee. En bejaardentehuizen die samenwerken met lagere scholen bij activiteiten ook niet.”

Die adviezen, van handen wassen tot geen kussen of knuffels geven, vielen vorige week bij velen nog wat op een koude steen. Er werd wat lacherig overgedaan. Ziet u daar al beterschap in?

“We moeten met alle macht proberen het bewustzijnsniveau bij de burgers om hoog te krijgen. En dan helpt het niet wanneer bepaalde politici daar dan kritiek op gaan geven.”

Heeft u het nu over de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA)?

“Ik noem geen enkele naam, het zijn er trouwens meerdere.”

Steven Van Gucht van Sciensano zei dinsdag dat we vooral moeten vermijden dat we steile pieken krijgen in de besmettingscurve. Want dan zou ons gezondheidssysteem kunnen crashen. Draait het op dit moment vooral daarom?

“Inderdaad. Het is het enige wat we kunnen doen: ervoor proberen zorgen dat we er een langere epidemie van maken zonder hoge pieken. Want hoge pieken kunnen problemen veroorzaken in de ziekenhuizen.

“Wanneer je een heel erge longontsteking hebt en daarmee op de intensieve zorgen belandt, geraak je erdoor. Wanneer je een heel erge longontsteking hebt, en alle bedden op de intensieve liggen vol en je moet ergens op de gang gaan liggen, dan ga je dood.”

Weten we ook hoe hoog die piek bij ons kan zijn zonder dat het systeem in elkaar stuikt? Met andere woorden: wat kunnen onze ziekenhuizen aan?

“Neen. Dat weten we eerlijk gezegd pas wanneer het gebeurt. Want je begint natuurlijk niet met lege intensieve bedden. Het is niet dat er plots geen hartaanvallen en andere dringende gevallen meer zullen zijn. Dat is dus bijzonder moeilijk te voorspellen. Maar we zijn een rijk land, met een flink aantal intensieve bedden. Meer dan Italië in elk geval.

“Het belangrijkste is dat de burger enige burgerzin aan de dag legt. Je kan dit enkel maar tous ensemble doen.