Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Merkel over coronavirus: ‘60 tot 70 procent van de Duitsers kan besmet geraken’

Angela Merkel roept op tot solidariteit en gezond verstand.Beeld Kay Nietfeld/dpa

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt dat 60 tot 70 procent van de Duitse bevolking besmet kan raken met het coronavirus. De bondskanselier roept op tot solidariteit en gezond verstand om de uitbraak van het coronavirus in te dijken, nu ook een derde persoon in Duitsland aan het coronavirus is overleden.

“Onze solidariteit, ons gezond verstand en ons hart worden op de proef gesteld en ik hoop dat we deze proef doorstaan”, zei Merkel op een persconferentie in Berlijn. Intussen is in Duitsland een derde patiënt aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus overleden. Het gaat om iemand die in een ziekenhuis in de regio Heinsberg bezweek.

Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog

De bondskanselier zei ook bereid te zijn om het nultekortbeleid in de begroting te herzien en voegde eraan toe dat het indijken van de epidemie prioriteit is. Merkel haalde overheidssteun aan voor gezondheidsmaatregelen, bovenop de belofte om noodlijdende bedrijven van middelen te voorzien en het verlof voor werknemers uit te breiden.

Ze bedankte de gezondheidswerkers en de lokale autoriteiten voor hun inspanningen om het virus in te dammen, en drukte haar “grote medeleven” uit met de mensen in Italië. Merkel benadrukte daarnaast het belang van een gecoördineerde aanpak op EU-niveau om de pandemie tegen te gaan, maar wil de grenzen niet sluiten.