Ook de oppositie in Mechelen mengt zich in het debat over Kazerne Dossin. © Gil Plaquet

Oppositie krijgt spoedcommissie over Dossin: “Doelstellingen museum bewaken”

Oppositiepartijen CD&V en sp.a hebben aan het Mechelse stadsbestuur gevraagd om met spoed de Commissie Algemene Zaken samen te roepen. Ze willen de situatie in Kazerne Dossin bespreken. De burgemeester gaat daar op in.

Sven Van Haezendonck

Recent namen negen leden ontslag uit de wetenschappelijke raad van Kazerne Dossin. Daarop reageerde het stadsbestuur van Vld-Groen-m+ bezorgd te zijn over de reputatie, het morele gezag en de maatschappelijke rol van het museum. De oppositie deelt die bezorgdheid en roept op om de raad van bestuur aan te spreken op haar verantwoordelijkheid. “Het is tijd om over meerderheid en oppositie heen een duidelijk standpunt in te nemen over wat wij als stad van de Kazerne Dossin verwachten”, zeggen gemeenteraadsleden Hamid Riffi (CD&V) en Thijs Verbeurgt (sp.a).

Wat met de toekomst?

Eind vorig jaar stelde CD&V de subsidies vanuit de stad aan Kazerne Dossin al in vraag. Vooral dan als hefboom om een gesprek af te dwingen over de toekomst. “Kazerne Dossin is voor de Mechelaar een blijvende herinnering aan een zeer donkere bladzijde uit onze geschiedenis, maar is vooral ook een bron van inspiratie om het beter te doen en waakzaam te blijven voor alle vormen van racisme, haat, discriminatie en polarisering. Het museum moet te allen tijde die rol kunnen blijven spelen”, stelt Verbeurgt.

Geen tijd te verliezen

Samen met Riffi drong hij aan op een commissievergadering. “De toekomst van de Kazerne Dossin is te belangrijk voor onze stad om dit naast ons neer te leggen. Het is onze taak om te bewaken dat beide doelstellingen van het museum behouden blijven, zowel mensenrechten als het verhaal over de Holocaust”, legt Hamid Riffi uit. Thijs Verbeurgt had ondertussen burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) aan de lijn. “In principe komt eind deze maand de commissie samen, terwijl dat normaal pas in april zou zijn. We gaan er van gedachten wisselen over de toekomst van het museum”, zegt Verbeurgt, die voorzitter is van de commissie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER