Direct naar artikelinhoud
Migratie

Turkije houdt grenzen open ‘tot EU aan alle eisen voldoet’

Erdogan deed de uitspraken tijdens een bijeenkomst van zijn eigen partij in het parlement in Ankara.Beeld EPA

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan houdt de grenzen met de Europese Unie open totdat de EU aan al zijn eisen voldoet. Sinds Turkije iedereen vrije doorgang verleent, zijn al duizenden vluchtelingen naar de grenzen  getrokken. 

“Tot de EU aan al onze eisen omtrent vrij verkeer van goederen en personen voldoet en betere financiële hulp aanbiedt, houden wij de grenzen open”, zei Erdogan gisteren in een toespraak.  De Turkse president verhult niet dat hij de grenzen ook heeft opengesteld om de druk op Europa te vergroten om mee te helpen met de strijd in Syrië. Turkije is dat land binnengevallen en strijdt momenteel tegen rebellen en tegen het Syrische regeringsleger. 

Volgens de krant The New York Times heeft Griekenland aan de grens met Turkije een geheim detentiecentrum. Migranten die op het Griekse grondgebied zijn aangekomen, zouden er worden vastgehouden en zonder eerlijke asielprocedure naar Turkije worden teruggestuurd. Met meer dan vier miljoen vluchtelingen, voornamelijk Syriërs, in Turkije wil Griekenland volgens de krant op die manier een herhaling van de migratiecrisis van 2015 voorkomen. The New York Times heeft het bestaan van het illegale centrum kunnen bevestigen aan de hand van satellietbeelden. 

Griekenland ontkent het bestaan van het centrum. “Er is geen geheim detentiecentrum in Griekenland”, zei de woordvoerder van de Griekse regering, Stelios Petsas, op een persbriefing. “Al wat grensbewaking betreft of veiligheid impliceert, is transparant. De grondwet, het Griekse recht en de Europese verworvenheden zijn van kracht.”

Volgende week houdt Turkije een top met de leiders van Frankrijk, Duitsland en mogelijk Groot-Brittannië om verder te praten over de migrantencrisis. 

Turkije houdt grenzen open ‘tot EU aan alle eisen voldoet’
Beeld EPA