Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

CD&V-Kamerleden willen dat partijtop paars-geel loslaat

Justitieminister Koen Geens (CD&V).Beeld BELGA

De meerderheid van de federale CD&V-fractie vindt dat de partijtop te halsstarrig vasthoudt aan een regering met N-VA. Volgens de Kamerleden kan die koppigheid alleen maar leiden tot nieuwe verkiezingen, en dan vrezen ze een nieuwe afstraffing. Ze vragen dat hun partij minstens aan tafel gaat zitten om te praten over een Vivaldi-regering. Dat staat vandaag te lezen in Het Nieuwsblad.

en

Dat er binnen een partij verschillende strekkingen zijn, is niet ongewoon. Ook de bevraging die CD&V-voorzitter Joachim Coens vorig weekend organiseerde, gaf aan dat niet alle leden hetzelfde denken over de regeringsvorming. Twee derde van de leden schaarde zich online achter de CD&V-houding om vast te houden aan een regering met een Vlaamse meerderheid, maar de resultaten waren ook niet zo eenduidig.

In elk geval een belangrijk deel van de partij - zo goed als de gehele federale fractie - ergert zich aan de houding van de partijtop, die al sinds de dag na de verkiezingen vasthoudt aan een regering met N-VA én dus een regering met een Vlaamse meerderheid. Niet dat de Kamerleden het daar inhoudelijk niet mee eens zijn. “Zelfs partijgenoten die niet echt voor N-VA of PS zijn, vinden dat. Maar het lukt gewoon niet. Wij hebben ons uiterste best gedaan, maar wij kunnen de twee grootste partijen ook niet dwingen”, luidt het. Verschillende Kamerleden wijzen erop dat zelfs vicepremier Koen Geens paars-geel dood heeft verklaard.

De partijtop - Hilde Crevits, Koen Geens en Joachim Coens - bezondigt zich volgens de parlementsleden aan therapeutische hardnekkigheid waar Geens na zijn koninklijke missie zelf voor waarschuwde. “Wij zitten in een fuik en niemand is nuchter om de juiste analyse te maken. De enige echte vraag in die bevraging had moeten zijn: wil je Vivaldi of nieuwe verkiezingen?”, zegt een vooraanstaand Kamerlid.