Dat Trump een uitzondering maakt voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, is ingegeven door zijn streven om met de uit de EU gestapte Britten een voor de Amerikaanse economie gunstig handelsakkoord te sluiten.
Volledig scherm
PREMIUM
Dat Trump een uitzondering maakt voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, is ingegeven door zijn streven om met de uit de EU gestapte Britten een voor de Amerikaanse economie gunstig handelsakkoord te sluiten. © Photo News


Trumps inreisverbod zet relatie met Europese Unie onder druk

Amerikaans president Donald Trump vaardigt voor dertig dagen, te beginnen zaterdagochtend 7u onze tijd, een inreisverbod in voor reizigers die in de voorbije 14 dagen in 26 landen van de Schengenzone zijn geweest. Ongeveer alle landen van de EU staan op de lijst, behalve Bulgarije, Cyprus, Kroatië, Roemenië en Ierland. De maatregel geldt evenmin voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk. Dit zet de relaties tussen de VS en de EU onder druk, oordeelt professor Europese politiek Hendrik Vos. “Wereldwijd worden nu drastische maatregelen genomen, pas later zal blijken of die zinvol waren.”