Jambon vraagt aan premier Sophie Wilmès om “federale fase” af te kondigen

© BELGA

Vlaams minister-president Jan Jambon vraagt aan premier Sophie Wilmès om de “federale fase” af te kondigen. Hij doet dat na overleg met de vijf Vlaamse provinciegouverneurs. Dat heeft het kabinet-Jambon donderdag aan Belga laten weten. Bij het afkondigen van een federale fase wordt beslist om een crisis op het federale niveau te coördineren.

“De minister-president vertolkt daarmee de vraag van de provincies. De federale fase moet vermijden dat de ene provincie wel een provinciale fase afkondigt en de andere niet. Komt er geen federale fase, dan zijn er Vlaamse provincies die de provinciale fase zullen afkondigen”, zegt het kabinet-Jambon.

Wanneer een federale fase wordt afgekondigd, gebeurt de coördinatie van een crisis of ramp niet langer op gemeentelijk of provinciaal niveau, maar op nationaal niveau. In dat geval gebeurt de coördinatie ook door de minister van Binnenlandse Zaken.

Eerder deze week drong ook Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever er bij de federale regering op aan de federale fase van het rampenplan af te kondigen “als ze op basis van de aanbevelingen van experts meent dat er een ernstige dreiging voor de volksgezondheid is die ingrijpende beperkingen van het openbaar leven wettigt”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen